Szlovákia: Megrekedtek a költségvetési tárgyalások

Egyre bizonytalanabbnak tűnik a jövő évi költségvetés elfogadása, már csak azért is, mert egyetlen parlamenti párt és csoport sem akarja vállalni a felelősséget az azt előkészítő tárgyalásokért.

Ivan Mikloš pénzügyminiszter (SDKÚ) Richard Sulíkot és az SaS-t hibáztatja azért, mert a politikus nem képes bebiztosítani az Egyszerű Emberek támogató szavazatait. Sulík ugyanakkor a pénzügyi tárca vezetőjére hárítja a felelősséget, miközben a költségvetésről gyakorlatilag senki nem egyeztet az elégedetlenkedőkkel, sem pedig az ellenzékkel – állítja az aktualne.sk hírportál.

Sulík ugyan állítása szerint tárgyal az Egyszerű Emberekkel, de Igor Matovič, a csoportosulás vezetője cáfolta az értesüléseket. „Az utolsó találkozónkon talán három mondatot beszéltünk erről a témáról” – jelentette ki a politikus. Sulík nem reagált a megjegyzésre, elmondása szerint a költségvetés elfogadásáért a pénzügyminisztert terheli a felelősség. „Az ő kötelessége tárgyalni a képviselőkkel és meggyőzni őket annak elfogadásáról. Ha az Egyszerű Embereket képtelen meggyőzni arról, milyen jó az ő javaslata, az Mikloš kudarca lesz” – jegyezte meg Sulík.

Matovič továbbra is két feltételhez köti a költségvetés támogatását: a politikusok fizetésének befagyasztását kéri, valamint tízmillió eurót követel a pártoktól az állami költségvetésből kapott választási támogatás visszaadása címén.

Ráadásul nem csak az Egyszerű Embereket kellene meggyőzni. A KDH szintén új javaslattal állt elő, Anton Marcinčin, a párt gazdasági szakértője rámutatott, hetven millió euróval nagyobb összeggel kell támogatni az egészségügyet – máskülönben nem garantálják szavazataikat. „A KDH csak akkor támogatja a költségvetést, ha az egészségügybe nem áramlik a tavalyinál kevesebb pénz” – állítja a párt szóvivője, Matej Kováč is. A pénzügyminisztériumot meglepték a kereszténydemokraták követelései, elmondásuk szerint egyszer már növelték az egészségügyre fordítandó összeget, pont hetven millióval.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »