Egy idősebb tiszt lehet felelős a kiszivárogtatásért

Ľubomír Galko (SaS) leváltott védelmi miniszter sajtótájékoztatón közölte, hogy vélhetően a katonai hírszerzés egy idősebb tisztje szivárogtatta ki a titkos dokumentumokat.

Galko azt mondta, hogy a Robert Kaliňák által csütörtökön bemutatott dokumentumok alapján a katonai hírszerzés vezetője, Pavol Brychta feltérképezte, kik férhettek hozzájuk, és mindegyiküket hazugságvizsgálatra küldte. Hozzátette, hogy a vizsgálat mindenki esetében negatív eredményt hozott, egy tiszt azonban elutasította a részvételt. Galko hangsúlyozta, hogy egy másik vizsgálattal is megerősítették ezt, ugyanakkor nem árulta el, pontosan hogyan.

Az említett katonatisztet már egy olyan munkahelyre helyezték át, ahol nem léphet kapcsolatba titkos dokumentumokkal.

Galko egyszersmind hangsúlyozta, hogy Kaliňák a dokumentumok bemutatásával törvényt sértett. „Közreadott egy átiratot, amelynek egy részét paradox módon a Pravda is lehozta” – mondta. Meg van róla győződve, hogy amilyen anyagok még a közeljövőben nyilvánosságra kerülnek, azoknak már valaki a birtokában van.

A volt miniszter szerint fokozatosan tálalják majd őket azzal a céllal, hogy hiteltelenné tegyék őt és az SaS-t. Hozzátette, hogy ők nem sértettek törvényt. Egyszerű hazugságnak titulálta Kaliňák kijelentését, hogy fokozatosan és véletlenül jelentek meg nála a dokumentumok „mivelhogy már rég ott bújtak a fiókjában”. Galko azt is elmondta, hogy teljesen normális, hogy ő ezekhez az információkhoz hozzájutott a visszahívása után, ugyanis mindaddig a minisztériumban marad, amíg nem nevezik ki utódját.

Kaliňák felháborodott

Robert Kaliňák felháborítónak tartja, hogy Galko, aki jelenleg „civil” bejár a minisztériumba, és úgy viselkedik és fenyegetőzik, mint aki azt továbbra is vezeti. A volt belügyminiszter úgy véli, Galko hétfő óta egyetlen egyszer sem mondott igazat, és a sárba tiporja a demokráciát.

Ivan Gašparovič pedig pénteken kijelentette, hogy mivel egyelőre nem dőlt el, ki vezeti a továbbiakban a minisztériumot, megkérte a kormányfőt, hogy intézkedjen az ügyben, hogy Galko oda ne tegye be a lábát.

Paraméter / SITA

Friss hírek