Izrael rakétákat kapott

Izrael nyolc év után először kap Patriot-rakétákat egy néven nem nevezett „baráti országtól”, a hetek óta folyamatosan érkező légvédelmi ütegek legújabb szállítmánya pénteken futott be az asdodi kikötőbe – írja az Ynet izraeli hírportál. Noha a hadsereg állítása szerint nincs kapcsolat a költséges fegyverrendszer behozatala és a hetek óta tartó Irán elleni támadással kapcsolatos viták között, az Ynet megjegyzi: a Patriotok arra is utalhatnak, hogy a zsidó állam egy lehetséges iráni konfrontáció legrosszabb eshetőségeire igyekszik felkészülni.

Időközben Irán legfelsőbb vallási vezetőjének, Ali Hamenei ajatollának a hivatalos weboldala egy vezető politikai szakértő, Dr. Amir Mohébian elemzését közli, mely egy az ország elleni amerikai-izraeli támadás lehetséges forgatókönyveit taglalja. Az ajatollah rendhagyó lépése legalább annyira betudható a már korábban elhangzott, nyugatnak szánt fenyegetések megerősítésének, mint az iráni lakosság megnyugtatásának: Mohébian szerint egy Irán elleni teljes háború esélye zérus, de még a limitált konfrontációé is csupán elenyésző (lásd: keretes).

Az Izraelbe érkező Patriotok mellett az elmúlt napokban az amerikai hadsereg új bunker-romboló bombája is vészterhes találgatásokra adott okot: a Boeing fejlesztette fegyver elméletileg a hegyek gyomrába rejtett, több réteg acéllal és betonnal megerősített iráni objektumokat is elérheti.

Tatai Gábor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »