Gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt hallgatták le a TV-elnököt?

Michal Gučíkot, a szlovákiai TA3 hírtelevízió főnökét állítólag nem újságírói munkája, hanem gazdasági bűncselekmény gyanúja miatt hallgatták le.

Az információt a topky.sk hírportál közölte. Cikkük szerint a bíró nem Gučík, hanem annak cége lehallgatását hagyta jóvá, melyet azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált lefizetni valakit a védelmi minisztériumban.

A katonai elhárítás az év elején szerzett információkat arról, hogy Gučík és cége néhány vállalkozó összekötőjeként működik, akik befolyásolni akarnak embereket a minisztériumban. A portál által megszerzett dokumentum szerint egy trencséni bíró 2011 februárjában engedélyt adott arra, hogy a hatóságok lehallgassák az ENTER AD kft. nevére regisztrált mobiltelefont. Ezt a telefont Gučík nem mint a TA3 igazgatója, hanem mint az ENTER AD ügyvivője használja.

Gučíkot a topky.sk szerint meglepte, mikor a telefonról kérdezték. Nem erősítette meg a portál értesüléseit: véleménye szerint a lehallgatás azzal függ össze, hogy januárban a hírtelevízió élére került.

A védelmi minisztérium nem kommentálta a portál értesüléseit. „Mindent, amit mondhattunk, elmondtunk. A többit a vizsgálódó hatóságokra hagyjuk. Továbbra is kitartunk azonban amellett, hogy minden lehallgatás bírói beleegyezéssel történt” – mondta Ivan Rudolf, a tárca szóvivője.

A szlovákiai lehallgatási botrány másik szereplője a pozsonyi Pravda. A napilapnak olyan információk jutottak a birtokába, mely szerint a Katonai Elhárítás (a Katonai Hírszerzés mellett a másik szlovákiai védelmi hírszerző ügynökség) lehallgatta a szerkesztőséget, és a lap szerkesztőit.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek