Fico győzni akar, és kormányt alakítani

Robert Fico szerint mindenképpen a választásokon győztes pártnak kell kormányt alakítania. A Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) hajlamos az együttműködésre, de Figeľ szerint a korrupció elleni harc feltétel és cél.

„A Smer és a KDH között semmi különbség nincs. Mindkettő nemzetközileg elismert, hagyományos politikai párt, és mindkettő nagyon rég jelen van a politikai életben” – nyilatkozta Robert Fico a szlovák közszolgálati rádió vasárnapi vitaműsorában.

Fico úgy gondolja, hogy az előrehozott választásokat követően annak a politikai tömörülésnek kell megszabnia a kormányalakítás feltételeit, amelyik a legtöbb voksot kapja a szavazóktól. Fico vitapartnere Ján Figeľ volt, ő azt mondta, hogy csak világos és komoly feltételek mellett tudnák elképzelni a Smerrel való együttműködést. „Most itt az a divat, hogy a legkisebb kiabál a leghangosabban. Kínáljunk alternatívákat a lakosságnak, és mérkőzzünk meg az emberek szavazataiért. Ők majd eldöntik, hogy egy tákolmányt akarnak-e, vagy biztonságot és stabilitást. Az állítja össze a kormányt, aki megnyeri a választásokat. ” – reagált a KDH-elnök szavaira a volt kormányfő.

Ján Figeľ hangsúlyozta, hogy két éve vezeti a KDH-t, a párt pedig ezalatt csak erősödött, és felelősségteljes politikát folytat. „Mindenkivel nyitottak vagyunk az együttműködésre, aki azonosulni tud az általunk képviselt értékekkel és a programunkkal” – mondta a kereszténydemokraták elnöke. A műsorban elhangzott, hogy a KDH többször bírálta a Smer körüli korrupciót, és Figeľ arra a kérdésre is válaszolt, hogy nem jelentene-e ez gondot a Ficoékkal való esetleges együttműködés során. „Szlovákiában a demokrácia húsz éve alatt háromszor fordult elő, hogy a választásokon legtöbb szavazatot szerző párt nem tudott kormányt alakítani. A programpontjaink arról szólnak, amire az országnak szüksége van. A korrupció elleni harc pedig kritérium, és cél is. Az adósságválságot akkor lehet megállítani, ha nem lopnak” – válaszolt Ján Figeľ.

Robert Fico természetesen felháborodott a műsorvezető kérdése miatt, és ingerülten válaszolt. „Milyen játékot játszanak itt önök?” – kérdezte. Elmondása szerint a Smer egy stabil és demokratikus politikai párt, és úgy, ahogy a mi kormányzásunk alatt, a KDH idején is akadtak problémák. „Semelyik párt sem egyenesebb vagy szebb a másiknál. Kikérem magamnak, hogy bűnözői csoportnak állítják be a Smert. Egy normális, nagy párt vagyunk, és a győzelemért indulunk a márciusi választásokon” – jelentette ki.

Kitekintő / Paraméter.sk

Friss hírek