Szappanopera szír módra

Fokozódik a feszültség, az ország Arab Liga tagságának felfüggesztése a szír vezetés próbálkozása ellenére szerdán életbe lépett a tagok marokkói találkozója után. Úgy tűnik nem érte el célját a kormány kedden végrehajtott intézkedése, amelynek keretén belül 1180 politikai foglyot engedtek szabadon.

Többen a felfüggesztést a pánarab szervezet „forradalmi” lépésének tekintik, gyakran érték ugyanis a Ligát olyan vádak, hogy túlságosan megosztott és mindössze arab autokraták és diktátorok elit „klubja”. Az arab tavasz során azonban ezek a vezetők többször is egységesen léptek fel, például márciusban a líbiai repüléstilalmi zóna létrehozása mellett tették le voksukat. Úgy tűnik nem elegendő összetartó erő az Izrael-ellenesség a szervezeten belül, napjaink kérdése, hogy milyen más értékek látszanak kikristályosodni, melyek mentén a tagállamok összehangolhatják a jövőben kül-és belpolitikájukat. Az Arab Liga bejelentését követően ismét támadások értek több nagykövetséget a szír elnök támogatóinak részéről, Marokkó damaszkuszi képviseleténél az ország zászlóját tépték szét a feldühödött tüntetők, jelentette az AFP hírügynökségnek Mohammed Khassasi nagykövet.

Az Arab Liga szerdai ülésére Törökország képviselője, Ahmet Davutoglu külügyminiszter is meghívást kapott. Noha Törökország nem tagja a szervezetnek, a Szíriával fennálló szoros kapcsolatai miatt, valamint a krízis során mutatott aktív fellépése folytán igen erős nyomást gyakorolt Asszadra az elmúlt időszakban. A török vezetés a szír arab tavasz elhúzódó hónapjai során egyre keményebb hangot ütött meg egykori szövetségesével szemben, kedden Taner Yildiz energiaügyi miniszter fenyegette meg Damaszkuszt az ország áramellátásának leállításával.

Miután a latákiai és az aleppói francia konzulátust is támadások érték, Alain Juppé külügyminiszter szerdán bejelentette, hogy visszahívják a damaszkuszi nagykövetet, Éric Chevalliert, továbbá a két konzulátus és a kulturális intézet működését beszüntetik.

Nemcsak a külpolitikai színtéren érik a napokban kellemetlen meglepetések a szír vezetést, hanem saját területén is. A dezertőr katonákból szerveződött Szabad Szír Hadsereg tagjai támadást intéztek a légierő Damaszkusz mellett található hírszerző központja ellen. Meg nem erősített források szerint a kormány katonái közül hatan életüket vesztették az akcióban. Az ellenzék vezető csoportja, a Szír Nemzeti Tanács ENSZ békefenntartókat kért az országba, a Tanács elnökének, Burhan Ghaliounnak az orosz külügyminisztériumban tett látogatása után. A moszkvai találkozó során az orosz fél ragaszkodott álláspontjához, miszerint a helyzetet a szír vezetéssel folytatott párbeszéd útján kell megoldani, nem pedig külső beavatkozással.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »