Újra fegyverropogás Líbiában

Újra a fegyvereké volt a főszerep Líbia északi részén, a Földközi-tenger partján fekvő Zawiya városában. Egyelőre az eset körülményei tisztázatlanok, nem tudni miért dördültek el a lövések. A BBC információi szerint a problémát az okozta, hogy a Warshefana városából származó harcosok egy ellenőrzőpontot állítottak fel a Zawiya felé vezető főút mentén. Emellett az említett térségben egy katonai tábor is található, amelynek ellenőrzését mindkét csoport szeretné a magáénak tudni.

Az összecsapásban résztvevő egyik katona azt nyilatkozta az al-Jazeerának, hogy semmi bajuk nincs honfitársaikkal, de meg kell és meg akarják tisztítani az országot a régi rezsim híveitől, akik még mindig jelen vannak az Líbiában.

Az eset igazolja a nemzetközi szervezetek azon félelmét, mely szerint túl lassan halad a líbiai lakosság demilitarizálása. Az átmeneti kormány miniszterelnöke, Abdurrahim el-Keib, a France 24 hírtelevíziónak azt nyilatkozta, kormánya mindent el fog követni annak érdekében, hogy a lakosságnál lévő fegyverek visszakerüljenek az állami alakulatokhoz, de hangsúlyozta, hogy a „kormány nem fog véghezvinni gyors és meggondolatlan döntéseket”. Nem akarnak erőszakot alkalmazni velük szemben, hiszen nekik köszönhető az ország felszabadulása a több mint 40 évig tartó elnyomás alól, ehelyett különböző programokra van szükség, amely segíti a szabadságharcosokat, hogy visszatérjenek korábbi civil életükhöz és foglalkozásukhoz, hiszen ez mindkét fél érdeke. Egyelőre a leszerelési folyamat lassan halad, hiszen a fegyveresek között jelentős számú a munkanélküli fiatal, akiknek vagy munkát vagy oktatási lehetőséget kell biztosítani.

Bartók László

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »