Újabb sikeres dokkolást hajott végre a kínai űrhajó

Másodszor is sikeresen kikötött a Sencsou-8 (Shenzhou-8) űrhajó a kínai kísérleti űrállomásmodulnál, a Tienkung-1-nél (Tiangong-1), s két napig még együtt keringenek tovább – jelentette a kínai média hétfőn.

Az újabb dokkolásra a terveknek megfelelően, 12 napos közös keringést követően került sor, azután, hogy a Sencsou-8 ember nélküli űrhajót lekapcsolták a kínai űrállomás moduljáról.

Az űrhajót november elsején állították pályára és két nappal később találkozott az űrben a Föld felett 343 kilométer magasságban keringő „Mennyei Palotával”. Utóbbi szeptember 29. óta „várt” az űrben.

A dokkolás műszaki rendszerét több mint 10 ezer darabból alkották, a Sencsou-8-on pedig több mint 600 műszer található – közölte korábban az emberes kínai űrprogram szóvivője Vu Ping (Wu Ping), azzal, hogy mindezek kínai gyártásúak.

A Sencsou-8 az újradokkolás után még két napig együtt kering az űrállomásmodullal, majd helyi idő szerint csütörtökön, az esti órákban tér vissza a Földre. 2012-ben további két alkalommal kísérlik meg egy-egy űrhajóval a Tienkung-1-nél a kikötést; az egyiknek biztosan lesz legénysége.

A Hszinhua hírügynökség a hétfői eseményhez kapcsolódóan megjelentett kommentárja „szilárd lépcsőfokként” jellemezte az eredményt a mélyebb űrkutatás irányába vezető úton. Az űr felfedezése együttműködést igényel a területen tapasztalatokat szerzett nemzetektől – mutatott rá a hírügynökség, hozzátéve, Kína hozzájárult ahhoz, hogy Németország biológiai kísérleteket végezzen a kínai űrjárművön.

Kína 2016 körülre szeretné megépíteni önálló űrlaboratóriumát, 2020 körül pedig már az űrhajósok fogadására alkalmas 60 tonnásra tervezett űrállomását kívánja működésbe hozni. Elképzelései szerint ez idővel felválthatná a küldetését akkoriban befejező Nemzetközi Űrállomást, külföldi űrhajósokat fogadna.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »