Lemond a jemeni elnök?

Egymásnak ellentmondó hírek jelentek meg vasárnap folyamán Ali Abdullah Száleh elnöki pozíciójának jövőjéről. A Reuters információi szerint az elnök továbbra sem hajlandó lemondani hatalmáról, és elutasítja az ENSZ megoldási tervét, mellyel a szervezet szeretne véget vetni a hónapok óta tartó zavargásoknak. Ezzel szemben az Egyesült Arab Emirátusok-beli Gulf News portál Abdu al-Janadi kormányszóvivőre hivatkozva azt közölte, hogy Jemen elnöke beleegyezett abba, hogy helyettese, Abdu Rabu Mansour Hadi egy új egységkormányt alakítson az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tervezetének megfelelően. 

A javaslat értelmében Száleh átadja a hatalmát, cserébe pedig teljes immunitást élvez ő és családja is. Hadi egy két évig tartó átmeneti időszakban vezetné az országot, eleget téve ezzel az ENSZ Biztonsági Tanács határozatának. A szóvivő hangsúlyozta, hogy az új kormány megalakításában mindenkinek szerepet kell vállalnia, így felszólította az országot elhagyó ellenzékieket a visszatérésre.

Ezzel szemben a Reuters úgy tudja, hogy bár a két fél közel járt az egyezséghez, Száleh – mint korábban annyiszor – most is visszalépett az utolsó pillanatban. Az ellenzék egy képviselője szerint Száleh mindaddig szeretné megőrizni hatalmát, amíg az új elnököt meg nem választják. Ezzel a döntéssel meghiúsíthatja Jamal Benomar ENSZ-megbízott küldetését, Benomar csütörtökön érkezett az országba, hogy közvetítsen a két fél között és elfogadtassa Szálehhel az ENSZ tervezetét, melynek értelmében hozzájárul egy egységkormány megalakításához még a következő elnökválasztások előtt. 

Lorencsics Emese

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »