Vereckei emlékmű: A Szvoboda bontani akar

Meglepően gyér érdeklődés kísérte a Szvoboda kárpátaljai vezérének a vereckei honfoglalási emlékjel rongálása kapcsán indult bírósági perről rendezett sajtótájékoztatóját.

Oleg Kucin azzal kezdte mondanivalóját, hogy  bizonyítékokkal tudják alátámasztani az emlékjelnek  titulált  építmény  törvénytelen voltát. A regionális pártvezető  szerint  az ellenük lefolytatott pernek köszönhetően  sikerült  szert tenniük  több őket igazoló  dokumentumra. Ezekre építve benyújtották az ítélettel szembeni fellebbezésüket  a Volóci Járási Bíróságra.

A vádiratból kiemelte Kovács  Miklós tanúvallomását. A KMKSZ elnöke, húzta alá Kucin,  két dokumentummal próbálta igazolni, hogy  a KMKSZ  jogosan állíttatta fel az emlékjelet. Ezek egyike  a Verebesi (Verbjazs) Községi Tanács 1996. április 28-án kelt döntése, mely szerint a faluhoz tartozó földekből  0,20 hektár területet állandó használatra átad a KMKSZ-nek. A másik az emlékjelhez vezető út építéséről szóló szerződés. Mint Oleg Kucin kifejtette,  Kovácséknak semmi egyéb  igazoló okirat nincs a birtokukban, amivel  az építmény törvényességét és a tulajdonjogot  bizonyítanák, de e két dokumentummal sincs minden rendben, hangsúlyozta.

A szvobodások  megkeresték  a verebesi önkormányzatot, ahonnan  azt a választ kapták, hogy a Vereckei-hágón lévő magyar honfoglalási emlékjel  a település határán kívül épült fel. A pártvezető szerint  az, hogy az önkormányzat egyik kézzel adott, majd egy más összetételű képviselői testület  kijelenti, semmi köze az egészhez,  a földhasználati szerződés érvénytelenségét bizonyítja. Nem stimmel az útépítésről 2008. január 28-án a megyei közútkezelő vállalattal (Oblavtodor) készült  szerződés sem. A vállalat ugyanis  azt a tájékoztatást adta, hogy ők a KMKSZ megrendelésére  az emlékjelnél semmilyen útépítő munkát nem folytattak.   Kovács Miklós viszont  az említett  céggel kötött szerződéssel  igazolja  a tulajdonjogot. Az útépítéshez  szükség lett volna például egy,  a földterület korábbi kolhozi használatból történő kivonásáról szóló határozatra, de ilyen irat nincs. Az említett szerződés valójában  a  közútkezelő  vállalat  és az Alfaszervizruh nevű alvállalkozó között  Verebes közterének rendezésére köttetett.

A Szvoboda ügyvédje szerint, aki ugyancsak  részt vett a sajtótájékoztatón,  okirathamisítás miatt rég eljárást kellett volna indítani  a  KMKSZ ellen. Jaroszlav Kuziv hozzátette,  a verebesi önkormányzat túllépte saját hatáskörét, amikor  engedélyt adott a falu határán kívül eső terület használatbavételére. Az emlékjel meggyalázásával vádolt  Kucin és társai pedig semmilyen  törvénytelenséget nem műveltek, mivel maga az építmény sem lett törvényesítve.

– Nem érzik-e úgy, hogy álproblémával foglalkoznak, és Vereckével csak a valós gondokról  igyekeznek eltéríteni a közvélemény figyelmét?

A Kárpáti Igaz Szónak erre a kérdésére  Oleg Kucin  kifejtette: olyan politikai tevékenységet folytat, amilyet akar, illetve pártja szemszögéből fontosnak tart. A magyarokkal különben nincs semmi baja, még  bizonyos kompromisszumokra is hajlandó lenne, de  a végsőkig kitart  amellett, hogy  az ukrán nép számára szerinte szégyenletes honfoglalási emlékjel végleg eltűnjön  a Vereckei-hágóról.

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek