India: több százan ítélet nélkül raboskodnak

Az indiai Legfelsőbb Bíróság megdöbbenését fejezte ki, amikor nyilvánosságra került, mennyi pakisztáni állampolgárt tartanak illegálisan fogva Indiában. Legalább 250-re tehető azon személyek száma, akiket ítélet és bírósági per nélkül, egyes esetekben már több éve börtönöztek be. Kiemelkedő az az eset, melynek áldozata már több mint 40 éve tölti „büntetését” – jelentette a BBC. A bírák azonnal utasították a kormányt, hogy készítsen egy részletes, összefoglaló jelentést a jelenleg raboskodókról. „Megdöbbentő, hogy 254 pakisztáni állampolgár tárgyalás nélkül van fogva tartva. A személyi szabadsághoz való jog a legfontosabb cikkelye az alkotmánynak, és a legbecsesebb jog, amit ember megkapott. Azért vagyunk itt, hogy megvédjük és megőrizzük minden egyes személy jogait és szabadságát, legyen az akár a mi államunk polgára vagy nem” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban R. H. Lodha bíró.

Az eset azután került a figyelem középpontjába, hogy a Dzsammu és Kasmír Nemzeti Párduc Párt elnöke, Bihm Szingh petíciót nyújtott be, melyben kérte a fogvatartottak szabadlábra helyezését. A Legfelsőbb Bíróság azonnal kapcsolatba lépett a kormánnyal az ügyet illetően, ám nem tartották megfelelőnek a kérdéseikre kapott válaszokat. „Bizonyos ügyeket komolyan kell venni. Minden részletre szükségünk van ahhoz, hogy a törvényeknek megfelelően járhassunk el. Elrendelem az ügy teljes körű kivizsgálását, és az indiai börtönökben tartózkodó külföldi állampolgárokról való részletes információszolgáltatást” – hangzott a bírói ítélet a tárgyalás végén.

A legtöbb foglyot Kasmír indiai fennhatóság alá tartozó területein tartják fogva, és többnyire olyan személyek, akik átjöttek a Pakisztán által irányított régióból. A benyújtott petíció konkrétan négy olyan női foglyot nevez meg, akik biztosan jelenleg is raboskodnak. Az India más államaiban fogva tartott pakisztániak száma jelenleg nem ismert.

Roja Csilla

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »