India: több százan ítélet nélkül raboskodnak

Az indiai Legfelsőbb Bíróság megdöbbenését fejezte ki, amikor nyilvánosságra került, mennyi pakisztáni állampolgárt tartanak illegálisan fogva Indiában. Legalább 250-re tehető azon személyek száma, akiket ítélet és bírósági per nélkül, egyes esetekben már több éve börtönöztek be. Kiemelkedő az az eset, melynek áldozata már több mint 40 éve tölti „büntetését” – jelentette a BBC. A bírák azonnal utasították a kormányt, hogy készítsen egy részletes, összefoglaló jelentést a jelenleg raboskodókról. „Megdöbbentő, hogy 254 pakisztáni állampolgár tárgyalás nélkül van fogva tartva. A személyi szabadsághoz való jog a legfontosabb cikkelye az alkotmánynak, és a legbecsesebb jog, amit ember megkapott. Azért vagyunk itt, hogy megvédjük és megőrizzük minden egyes személy jogait és szabadságát, legyen az akár a mi államunk polgára vagy nem” – nyilatkozta az esettel kapcsolatban R. H. Lodha bíró.

Az eset azután került a figyelem középpontjába, hogy a Dzsammu és Kasmír Nemzeti Párduc Párt elnöke, Bihm Szingh petíciót nyújtott be, melyben kérte a fogvatartottak szabadlábra helyezését. A Legfelsőbb Bíróság azonnal kapcsolatba lépett a kormánnyal az ügyet illetően, ám nem tartották megfelelőnek a kérdéseikre kapott válaszokat. „Bizonyos ügyeket komolyan kell venni. Minden részletre szükségünk van ahhoz, hogy a törvényeknek megfelelően járhassunk el. Elrendelem az ügy teljes körű kivizsgálását, és az indiai börtönökben tartózkodó külföldi állampolgárokról való részletes információszolgáltatást” – hangzott a bírói ítélet a tárgyalás végén.

A legtöbb foglyot Kasmír indiai fennhatóság alá tartozó területein tartják fogva, és többnyire olyan személyek, akik átjöttek a Pakisztán által irányított régióból. A benyújtott petíció konkrétan négy olyan női foglyot nevez meg, akik biztosan jelenleg is raboskodnak. Az India más államaiban fogva tartott pakisztániak száma jelenleg nem ismert.

Roja Csilla

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »