Kereskedve közeledik India és Pakisztán

Manmohan Singh izndiai, és Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnökök a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Társulás (SAARC) Maldív-szigeteken rendezett eheti csúcsa alkalmával elkötelezték magukat amellett, hogy a két ország viszályokkal és ellenségeskedéssel telített történetében új fejezetet nyitnak, a kölcsönös bizalom újbóli felépítése és a béke nevében. A megbeszélést követően, melynek fő témája a történelmi sérelmeken való túllépés, a jövőbe tekintés, és a még fennálló nézeteltérések orvoslása volt, rövid sajtótájékoztatóra került sor, melyen mindkét vezető pozitívan nyilatkozott az eredményekkel kapcsolatban, de hozzátették a jövőbeli üléseknek sokkal „produktívabbnak és konstruktívabbnak” kell lennie. „Eljött az idő, hogy új fejezetett nyissunk nemzeteink kapcsolatának történelmében. Ma egy igen részletekbe menő tárgyaláson vagyunk túl, és mindenképpen pozitívan tekintünk a kapcsolatok alakulására, de ez még csak a kezdet. A következő megbeszélésnek sokkal inkább részletekbe menőnek kell lennie, és még inkább a problémás területekre kell koncentrálnia ahhoz, hogy eredményes legyen” – nyilatkozta az ülés után Szingh.

Mindkét vezető elkötelezte magát a békefolyamat mellett, mellyel kapcsolatban „már így is túl sok idő került elfecsérlésre”. Ezzel párhuzamosan megjegyezték, hogy a „gyanúsítgatások korának vége”, és hangsúlyozták az olyan építő jellegű kezdeményezések fontosságát, mint például a gazdasági együttműködés és a vízum.

Az két ország közeledését elősegíteni kívánó tárgyalások legutóbb 2008-ban fagytak be, a mumbai merényletet követően, melyek mögött az indiai hatóságok pakisztáni katonai támogatást gyanítottak. Az események által okozott fagyos légkör azonban újra enyhülni látszott, amikor idén Pakisztán felvette Indiát a „legnagyobb kedvezményben részesített országok” kereskedelmi csoportjába, mellyel jelentősen elősegítette a két nemzet közötti gazdasági párbeszéd felélénkülését. A felek ezt követően gyorsan elkötelezték magukat egy határon átívelő kereskedelmi egyezmény, illetve más bizalomépítő programok mellett. A közeledés újabb jele, hogy Pakisztán szombaton bejelentette: felfüggeszti 12 indiai árucikk importkorlátozását.

Roja Csilla

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »