Újabb halálos áldozatok Jemenben

Jemeni idő szerint pénteken, nem sokkal éjfél után újra összecsaptak egymással az Ali Abdullah Száleh elnökhöz hű erők az ő leváltását követelő tüntetőkkel. Szemtanúk információi szerint az állami fegyveres erők, melyek az elnök fia, Ahmed irányítása alatt állnak, Taiz városának főterén körbevették a több tízezres tüntető tömeget, majd lövéseket nyitottak rájuk. 

Helyi orvosi források szerint a pénteki összecsapásokban eddig kilenc civil, köztük két nő és egy kilencéves gyermek vesztette életét. A sebesültek száma több tucatra tehető – írja a Samaa hírügynökség. Csütörtökön is összecsaptak egymással a demonstrálók és az elnökhöz hű erők, ekkor egy férfi esett áldozatául a konfliktusnak, és további kilenc ember megsebesült.

Az összecsapások egybeestek Jamal Benowar, Jemen ENSZ-nagykövetének visszatérésével. Benowar csütörtökön érkezett meg Szanaába, Jemen fővárosába, majd azonnal tárgyalni kezdett különböző ellenzéki és kormányerőkkel a jelenlegi helyzet mielőbbi megoldásának érdekében. Jemenben immár hónapok óta rendszeresek az összetűzések a szemben álló felek között, az ország egyre inkább egy polgárháború szélére sodródik. Az elnök egy ellene elkövetett merénylet miatt hetekig Szaúd-Arábiában tartózkodott, majd többször bejelentette, hogy elfogadja az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) rendezési tervét és lemond posztjáról. Eddig azonban semmilyen fejlemény nem történt.

Lorencsics Emese

Friss hírek