Két országba zárt bizonytalanság

Egyre több megválaszolatlan kérdés merül fel Kárpátalján a visszahonosítás következményeivel kapcsolatban. Alig van olyan nap, hogy olvasók ne fordulnának kételyeikkel és az őket jogosan foglalkoztató kérdésekkel a Kárpáti Igaz Szó szerkesztőségéhez. 

Az egyszerűsített honosításról szóló törvény idén januárban lépett életbe. A Kárpáti Igaz Szó kiemelt feladatának tekintette, és tekinti ma is az ezzel kapcsolatos tájékoztatást. Ezért első kézből kért informálást Wetzel Tamás miniszteri biztostól. Első ilyen kérdéscsomagot meg is válaszolták a nemzetpolitikai államtitkárságon, ám később már két ilyen összeállítást is hiába juttattuk el hozzájuk. Az ungvári és a beregszászi külképviseleten első pillanattól tartózkodnak a hivatalos véleményalkotástól.

Az ok valószínűleg abban keresendő, hogy Ukrajnában nem egészen tisztázott és jogszerű a kettős állampolgársághoz való viszonyulás. Emiatt és a magyar illetékesek „hallgatási fogadalma” miatt kezd egyre szövevényesebbé válni az ügy. Jelenleg ott tartunk, hogy a honosításból nem csupán idehaza adódhatnak kellemetlenségek, de – akármennyire is abszurd a megállapítás – az anyaországba való beutazás is lehetetlenné válhat.

A leggyakoribb kérdés tudniillik az, hogy aki a honosítás révén magyar állampolgár lesz, az ukrán útlevelébe kérvényezhet-e schen­geni vízumot vagy kishatárforgalmi engedélyt? Egyebek mellett márciusban efelől is érdeklődtünk a nemzetpolitikai államtitkárságnál, ám miként említettük, azóta sem kaptunk választ. Holott akkor még nem is jelentkezett olyan élesen ez a probléma, mint most.

Rengeteg a panaszos, akik szerint az itteni külképviseleteken elutasítják a vízum- és kishatár-kérelmeiket. Arra hivatkozva, hogy miután ők már magyar állampolgárok, nem jár nekik ilyen beutazási engedély, kérvényezzenek helyette magyar útlevelet. Igen ám, de ahhoz, hogy valaki magyar útlevelet kapjon, Magyarországra kell utaznia, ugyanis a korábbi ígéretek ellenére Ungváron és Beregszászban továbbra sincs mód az úti okmány kérvényezésére.

Így aztán az a paradox helyzet állhat elő, hogy a két állampolgárság boldog tulajdonosa nem lépheti át a határt, mert az ukrán útlevelébe nem kerülhet schengeni vízum, a magyar úti okmányt pedig nem tudja kiváltani.

Ám ha sikerül(t) is magyar útlevélhez jutnia, a fentebb már részletezett okokból adódóan rákényszerülhet a visszahonosított személy, hogy határátkelésnél az ukrán oldalon is a magyar okmányát használja. Holott eredetileg a kérelmezők úgy gondolták, a kellemetlenségek elkerülése végett az a legjobb, ha az ukrán oldalon az ukránt, a határ másik oldalán pedig már a magyart mutatják. Nem biztos, hogy célszerű mindkét határon az uniós dokumentumot elővenni. Már csak azért sem, mert az ukrán vámhatóság magyar állampolgárként, azaz külföldiként kezeli a beutazót, ennélfogva értelemszerűen idegenrendészeti szempontból is más szabályok vonatkoznak rá. Úgy tudjuk, Budapest tisztában van a problémával, egyelőre csak remélni lehet, hogy mihamarabb megnyugtató megoldást is találnak. Mert különben jogosan érezheti úgy magát a jóhiszemű érintett, amire nagyon sokan panaszkodnak is, hogy csak hátránya és kellemetlensége adódik az egészből. A huszonkettes csapdája ez. Senki sem vitatja: lehet, hogy Magyarország jót akart ezzel, de a kárpátaljai magyar közösség egy jelentős részének komoly gondot is okozott. A döntéshozók, jó szándékuk ellenére, nem vették kellően számításba az itteni jellegzetességeket.

Persze bízunk a megoldásban, más egyebet nem is nagyon tehetünk. Annak idején, mikor megkezdődött az egész folyamat, a honosítás igénylésekor, noha a kérelmezőnek nem volt szándékában Magyarországra áttelepülni, bevonták az eredeti ukrán születési kivonatot és a házasságlevelet. Ezek nélkül Ukrajnában lehetetlen bárminemű hivatalos ügyintézés. Mi akkor ezt elsőként írtuk meg, és talán cikkünk is hozzájárult ahhoz, hogy Budapesten nagyon gyors megoldás született a problémára. A magunk részéről ezúttal is hasonlóban reménykedünk.

Ellenkező esetben az átlagember törheti a fejét, hogy miközben magyar állampolgár lett, hogyan is látogassa meg az anyaországban élő szüleit, testvérét, rokonát, barátját úgy, hogy határátkeléskor Ukrajnában ne kerüljön feketelistára, ne származzon baja belőle.

Ma ugyanis az a faramuci helyzet állt elő, hogy aki visszahonosított lett, gyakorlatilag a schengeni vízumszerzéstől is megfosztotta önmagát. Magyarán: épp az új állampolgársága a vízumtalansága és … a magyar útlevele teszi lehetetlenné, hogy Magyarországra, a schengeni övezetbe látogasson.

Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »