McCain egy harmadik politikai erő felemelkedését várja

Saját pártját is bírálta a 2008-as elnökválasztás republikánus jelöltje, John McCain. Az emberek elégedetlenek, új párt lehet a favorit Arizona állam szenátora szerint.

John McCain szenátor kedden kijelentette, hogy nem tartja kizártnak egy harmadik politikai erő előretörését a 2012-es amerikai elnökválasztáson-számolt be a Reuters. Véleménye szerint az amerikaiak teljesen kiábrándultak a jelenlegi két pártból, ugyanis az ország gazdasági problémáira nem tudnak hiteles választ adni.

A 2008-as választások elnökjelöltje már korábban is hangsúlyozta, hogy amennyiben a demokraták és a republikánusok nem változtatnak jelenlegi politikájukon, egy új politikai formációval kell majd szembenézniük. „Hacsak nem változik meg mindkét párt, úgy gondolom ez elkerülhetetlen. Egyszerűen semmit sem teszünk az emberekért” – mondta McCain kedden a Reuters Washington Konferencián, majd hozzátette, hogy az amerikaiak többsége joggal elégedetlen azzal, hogy fizetésük jelentősen csökken, míg a vállalati vezetők nagy része bónuszokban részesül.

Arra a kérdésre, hogy ez a bizonyos új politikai erő milyen beállítottságú lenne, egyszerűen csak annyit válaszolt: „Azt hiszem, a neve Fed-Up Party (Elegünk Van Párt) lenne”.

McCain elmondta, hogy saját maga is szembesült azzal, hogy Arizona államban a regisztrált szavazók egyharmada függetlenként definiálja magát. Véleménye szerint növekvő számuk azt is jelenti, hogy a választások kimenetelét jelentős mértékben befolyásolni fogják.   

Éles kritikát fogalmazott meg saját pártjával szemben is. McCain szerint a republikánusok túl keveset foglalkoznak az amerikai emberekkel. „Ha változtatnánk az adórendszeren, talán elérhetnénk, hogy ezek az óriásvállalatok, akik tavaly nem fizettek be semmit, mégis adózzanak” – fejtette ki álláspontját a 2008-as választások republikánus jelöltje.

Mindemellett McCain kitart jelenlegi pártja mellett és visszautasította egy új párthoz való csatlakozásának lehetőségét; „Én csak panaszkodom folyamatosan, de még nem adtam fel a harcot a republikánusoknál”.

Bakos Dániel

Friss hírek