A választásokra összefog a szlovák szélsőbal

A parlamenten kívüli Szlovák Kommunista Párt (KSS) a szintén szélsőbalos Úsvit formációval közös listán indul a választásokon, Ján Ľupták Szlovákiai Munkásszövetségével (ZRS) szintén tárgyalnak.A hírt a kommunisták vezetője, Jozef Hrdlička. jelentette be. Elmondása szerint a kommunisták felajánlották az együttműködést a szintén radikális baloldali nézetekkel bíró Úsvitnak, amely elfogadta az ajánlatot. A Munkásszövetséggel még tartanak az egyeztetések.

A kommunisták célja egy még szélesebb körű baloldali együttműködés kialakítása, Jozef Kalman Baloldali Blokkjával és a ROSA munkáspárttal is szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani. Az apró baloldali pártok jelöltjei minden esetben a KSS listáján indulnának, amelyet Hrdlička vezetne. A választási részvételhez szükséges kauciót és a kampányra szánt pénzt a párt rendkívüli adományokból akarja előteremteni. Céljuk megmutatni, hogy a Smeren kívül is létezik baloldali alternatíva, a párt az öt százalékos határ felett szeretne teljesíteni.

A kommunisták a legutóbbi választásokon 0,83 százalékos eredményt értek el (21 104 szavazat), ezután a vezetés benyújtotta lemondását – amit a Központi Bizottság nem fogadott el. A KSS 2002 és 2006 között a parlamentben ténykedett, a következő választáson pedig 3,88 százalékkal az egyik legerősebb parlamenten kívüli pártnak számított.

Bumm.sk

Felkapott hírek

Friss hírek

Enyhít Olaszország, de turistáknak még kell a gyorsteszt

Az október végétől bevezetett szigorú óvintézkedéseket további öt tartományban törölték el, így a 20 olasz tartományból már csak nyolcban maradtak jelentőse korlátozások. A külföldről Olaszországba érkező európai uniós állampolgárok számára azonban továbbra is kötelező a belépés előtti 48 órában végzett PCR teszt vagy antigén gyorsteszt.

Read More »