Izrael kivár, Irán egy „jottányit” sem enged

Izrael nem szándékozik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szerdai jelentésére ideje korán reagálni. A Háárec napilap értesülései szerint Jeruzsálem időt szeretne hagyni a nemzetközi közösség számára, hogy önállóan értékelje ki az iráni atomfegyverkezés melletti legújabb bizonyítékokat, a zsidó állam nem kíván sem a véleményvezér, sem szószóló szerepében tetszelegni az esetleges új szankciók tekintetében.

A NAÜ legfrissebb éves jelentése minden tekintetben igazolni látszik az abbéli félelmeket, hogy Irán évek óta atomfegyver-fejlesztéseket folytat és folyamatosan valótlanságokat állított a kutatási céljaira vonatkozólag. Az ENSZ atomügyekért felelős független felügyeleti szervének új jelentése a Háárec szerint a legnyersebb és legelmarasztalóbb dokumentum, ami a NAÜ égisze alatt valaha is napvilágot látott.

A NAÜ önálló kutatásaira és tíz ország csaknem ezeroldalnyi hírszerzési anyagára támaszkodó jelentést feszült nemzetközi szóváltás előzte meg. Mahmud Ahmadinezsád iráni elnök kedden a NAÜ vezetőjét „Amerika játékszerének” nevezte, akinek „semmiféle önálló hatalma sincs” az ügynökségen belül. A jelentés előterjesztésére Ahmadinezsád szerdán úgy reagált, hogy Irán egy „jottányit” sem enged az atomprogramjából és nem érti, miért kell „abszurd amerikai vádakkal” aláásni az ügynökség presztízsét – írja a Washington Post.

Az iráni nemzet bölcs. Nem építene két bombát a 20 ezer ellen, ami nektek van, sokkal inkább teremt valami olyat, amit képtelenek vagytok viszonozni: etikát, tisztességet, monoteizmust és igazságot” – idézi az iráni elnököt nyugatnak szánt szavait a Post szerdai hírösszefoglalója.

Tatai Gábor

Friss hírek