Bill Clinton három ciklusnyi elnökséget akar

Lehetőséget kéne teremteni arra, hogy a két ciklust kitöltő amerikai elnökök meghatározott szünet után indulhassanak harmadszor is a tisztségért – válaszolta egy kérdésre kedden Bill Clinton az MSNBC reggeli műsorában. „Mindig azt gondoltam, hogy ennek kéne a szabálynak lenni” – nyilatkozott, rámutatva arra, hogy tovább élnek az emberek, és nagyobb teljesítményre képesek idősebb korban is. Clinton ugyanakkor hozzátette: a korábbi elnökökre nem vonatkozhatna a változtatás, így nem saját ambíciói vezérlik. Az Egyesült Államokban az elnöki ciklusok korlátozását a 22. alkotmánykiegészítés vezette be, melyet 1951-ben ratifikáltak – korábban Franklin D. Roosevelt-et négyszer is megválasztották.

Clinton „Back to Work” című új könyve megjelenése kapcsán volt az MSNBC vendége. A könyvben a korábbi elnök amellett érvel, hogy a gazdasági válság leküzdése érdekében „okos” kormányzatra és aktív állami szerepvállalásra van szükség. Szerinte az adósságplafon emelése körüli vita nyáron „gyengének és zavarodottnak” mutatta az országot, és a végül megszületett megállapodás nem igazán járul hozzá sem a gazdasági növekedéshez, sem az adósságproblémák megoldásához. Ezért részben az ellenzéki kompromisszumképtelenséget és a Tea Party mozgalom kormányzattal szembeni kampányát hibáztatja, de szerinte Barack Obama sem tett meg mindent annak érdekében, hogy meggyőzően megindokolja a döntéseit. Clinton természetesen így is elkötelezett támogatója az elnök munkahelyteremtési programjának.

Clinton az NBC-n azt is kijelentette: nem foglalkozik azzal, hogy jobban járt volna-e az ország, ha feleségét választják elnöknek Obama helyett. „Nem gondolkodom erről, elfogadom olyannak a világot, amilyen” – mondta, és hozzátette: Obama jobb munkát végez, mint amennyire el szokták ismerni. Hillary Clinton pedig közben a kormány egyik legelismertebb politikusává vált. Hamarosan azonban olyan következhet be, ami csaknem három évtizede nem fordult elő: egyik Clinton sem visel majd hivatalos tisztséget. A külügyminiszter ugyanis már többször egyértelművé tette, hogy Obama első ciklusának végeztével távozik a kormányból, és 2016-ban sem kíván indulni az elnöki posztért.   

Tábor Áron

Friss hírek