Merénylet egy kenyai templom ellen

Szombat este a Kelet-Afrikai Pünkösdi Egyház egyik épületére, a presbiter házára dobtak gránátot a kelet-kenyai Garissában. Ibrahim Makunyi, a templom főlelkésze elmondta: a házban lakó egyik kórustag és a presbiter fia belehalt a támadásba. Leo Nyongesa, a helyi rendőrfőnök hozzátette: négy másik ember is megsérült, köztük egy idős hölgy és két unokája. A rendőrség megkezdte a nyomozást, Charles Owino, az országos rendőrségi szóvivő-helyettes elmondása szerint Garissa muszlim többségű város, így lehet, hogy vallási ellentét bújik meg az eset hátterében, de azt sem zárta ki, hogy a merényletnek köze van az iszlamista al-Shabaabhoz.

Szintén a szombati napon, de még a templom elleni támadás előtt a város egy másik részén, egy katonai bázis közelében egy részlegesen felrobbant szárazföldi aknát is találtak, amit a kenyai terrorelhárító-rendőrség elszállított. Vasárnap egy távirányítású bomba robbant egy katonai jármű mellett, de a sofőr az utolsó pillanatban félre tudta rántani a kormányt, így ez a merényletkísérlet is meghiúsult, a jármű nem sérült meg, csak egy kisfiú, aki épp az út szélén állt.

Eközben országszerte egyre több biztonsági embert küldenek az utcákra. Egy újságíró szerint ezért a közelgő muszlim ünnep, az Íd al-Ahdá veszélybe kerülhet, mert az emberek nem mernek majd otthonról elmenni.

Kenya bevételeinek jelentős részét teszi ki az idegenforgalom, amit a sorozatos, az al-Shabaabhoz köthető merényletek alááshatnak. A kenyai kormány ezért október közepén hadjáratot indított az iszlamista milícia ellen, azonban a jelentős sikerek még váratnak magukra, miközben Kenyán belül egyelőre csak romlik a közbiztonság.

Weszprémy Gábor

Friss hírek