Újvidék lélekszáma növekedett, a legtöbb vajdasági városé csökkent

Az októberben elvégzett népszámlálás első, Vajdaságra vonatkozó részeredményeit ismerteti a belgrádi Blic napilap.

A múlt hónap első felében elvégzett népszámlálás első részeredményei aggasztó adatokkal szolgálnak Vajdaság vonatkozásában – írja a Blic. Azt ugyan még nem tudni, hogy Vajdaság népessége a 2002-ben elvégzett utolsó összeíráshoz képest csökkent-e, vagy növekedett, de azt igen, hogy a tartomány számos településén jelentős mértékben csökkent a lakosság lélekszáma.

Ugyanakkor Újvidék lakossága számottevően növekedett. A tartományi székvárosban (Péterváradot is beleértve) a legfrissebb adatok szerint 360 ezer lakos él, egyötödével több, mint kilenc évvel ez előt, amikor 299294 személyt írtak össze. Azt azonban még nem lehet kimondani, hogy a létszámnövekedés a népszaporulat, vagy a migrációs tevékenységek miatt következett-e be. Elemzők ez utóbbit valószínűsítik.

Zvonimir Pavlović, a Köztársasági Statisztikai Intézet igazgatójának a tanácsadója ugyanakkor rámutatott arra, hogy Újvidéktől eltérően a többi vajdasági városban drasztikusan csökkent az ott élők száma. Legkirívóbb példaként Zombort, Kikindát, Alibunart, Begaszentgyörgyöt, Fehértemplomot, Apatint és Zichyfalvát említette. Zomborban tízezerrel kevesebben élnek most, mint kilenc évvel korábban. A nyugat-bácskai városban az előző népszámlálás óta eltelt időszakban 97263-ról 87054-re csökkent a lakosság száma. Kikindán a korábbi 67002 helyett most csak 60151 személyt írtak össze, ami több mint tíz százalékos csökkenést tesz ki. Kikinda község az elmúlt szűk egy évtizedben gyakorlatilag négy átlagos nagyságú bánsági falu lakosságával lett szegényebb. Az adatokból a kutatók azt olvassák ki, hogy Kikindán kétszer annyi ember hal meg, mint amennyi születik.

Hasonlóan riasztó a helyzet Apatinban, ahol jelenleg 29777-en élnek, nyolc százalékkal kevesebben, mint az utolsó összeíráskor. Kisebb mértékben, de Verbászon, Versecen és Nagybecskereken is apadt a lakosság lélekszáma. Szabadkán ugyanez a helyzet. Ott a 2002-ben összeírt 148.401 polgár helyett most 144.758-at vettek nyilvántartásba, ami azt jelenti, hogy az Észak-Bácska központjának számító városban 3.643-mal kevesebben vannak, mint korábban. A csökkenés a legkisebb Nagybecskereken, ahol “csak” másfélezerrel csökkent a lakosság száma.

Gazdasági elemzők szerint a lélekszámcsökkenés elsősorban a gazdasági leépüléssel magyarázható, ami miatt a fiatalok jelentős hányada elhelyezkedés reményében Belgrádba, vagy Újvidékre távozik. A rosszul elvégzett gazdasági átalakítás és a tisztességtelen magánosítás következményei legjobban a kikindai, a zombori és az alibunári számadatokból látszanak – vélekedik dr. Miroslav Zdravković, gazdasági kutató.

A népszámlálásra vonatkozó részletes adatokat november 15-e után közli a Köztársasági Statisztikai Intézet.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek