Az MKP továbbra is nyitott az együttműködésre

A Magyar Koalíció Pártja Országos Tanácsa pozsonyi ülésének fókuszában a 2012. március 10-ei előrehozott parlamenti választásokon való indulás körülményeinek a megtárgyalása szerepelt.

Berényi József a repülőtérről érkezett az MKP pozsonyi székházába. A párt elnöke New Yorkban járt, részt vett és beszédet tartott Esterházy Jánosnak, a legnagyobb amerikai zsidó szervezet, az ADL általi in memoriam kitüntetésén. Elnöki beszédének az elején annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Esterházy amerikai méltatása komolytalanná teszi azokat a szlovák véleményeket, melyek azt hangoztatják, hogy Esterházy háborús bűnös volt. Berényi reméli, hogy ez a jelentős esemény is hozzájárul ahhoz, hogy minél többen felismerjék Szlovákiában is, Esterházy negatív megítélése alaptalan és átértékelésre szoruló téveszméken nyugszik.

Az MKP annak ellenére, hogy tudomásul veszik a Most-Híd országos szervének azon határozatát, hogy nem hajlandók az MKP-val közös koalícióban indulni a választásokon, még egy próbálkozást tesz annak érdekében, hogy a szlovákiai magyar választópolgárok szavazataiért ne két párt versengjen. Az MKP egy közös listát javasol a magyar összefogás érdekében, a partnerség és az egyenrangúság elvén. Az MKP Országos Tanácsának ezen döntéséről Berényi József levélben tájékoztatja Bugár Bélát, a Most-Híd elnökét, és november 10-ig várják válaszát. Az MKP azért teszi meg ezt a lépést, mert politikusai a választópolgárokkal való találkozásaikon, eszmecseréiken azzal az erőteljes meggyőződéssel szembesültek, hogy a felvidéki magyarság igényli, hogy ne vesszenek el a magyar szavazatok, és ezt csak egy közös lista garantálhatja.

Az MKP kampányfőnököt is választott Őry Péter személyében. A párt önkormányzati és közigazgatási alelnöke, Csallóközcsütörtök polgármestere az MKP számára sikerrel záruló önkormányzati választások kampányának is az egyik kulcsfigurája volt. Őry Péter hangsúlyozta, az MKP pozitív kampányt folytat majd, és abban a korábbi kampányokhoz viszonyítva teljesen új elemek is megjelennek majd. Konkrétumokról még nem lehet szó, előbb az MKP-nak meg kell ismernie a Most-Híd végleges válaszát a közös listán való indulás lehetőségére.

A választási program kidolgozását a párt szakmai alelnökei koordinálják, és az országos tanács következő ülésén fogadják el. Fontos szempont, hogy a program ne csak a felvidéki magyarok, hanem az immár két évtizede  Észak-Szlovákiától szinte minden gazdasági és szociális mutatóban elmaradó Dél-Szlovákia valamennyi polgárának érdekeit képviselje. A program alapjai készen állnak, ám az még nyitva áll a soron következő járási konferenciák előtt, amelyek bővítésekre, módosításokra tehetnek javaslatokat.

Az MKP Országos Tanácsa a jelöltállítás körülményeiről is döntött. Felére csökkentik az országos elnökség által javasolt jelöltek számát. Az MKP első harminc képviselőjelöltje közé a 2010-es választásokon az elnökség még 15 személyt jelölhetett, most már csak 8-at. „Sokkal nagyobb szerep jut az MKP járási szerveinek. Valamennyi magyarok által lakott járás küldhet jelöltet a lista élére. Ezzel a regionalizmust, és annak képviseletét akarjuk biztosítani” – mondta portálunknak Bárdos Gyula. Az MKP képviselőjelöltjeivel szemben a párttagság nem feltétel, azaz, független jelöltek is számol az MKP.

Az MKP vezetősége a párt ifjúsági partnerszervezete, a Via Nova ICS számára is előkelő helyet kínált fel a választási listán. Neszméri Tünde, a Via Nova ICS alelnöke tájékoztatott bennünket, hogy az ifjúsági szervezet azt szeretné, ha jelöltjei egymást követő sorszámmal, egy tömbben szerepelnének a választási lista végén. Az MKP OT ennek a kérésnek helyt adott. Az MKP képviselőjelölt-listáját az országos tanács következő ülése véglegesíti, melyre december harmadikán kerül sor.

A Magyar Koalíció Pártja Országos Tanácsának Nyilatkozata

A Magyar Koalíció Pártja Országos Tanácsa elítéli a parlamenti pártok felelőtlen magatartását, amellyel megkérdőjelezték az ország hitelességét európai partnereink szemében. Az országos tanács tagjai elfogadhatatlannak tartják azt a szűk pártérdekeket követő magatartást is, amely a kormány bukását eredményezte úgy, hogy sem a kormánykoalíció képviselői, sem az ellenzéki pártok nem találtak az alkotmánynak megfelelő megoldást a kialakult helyzetre. A sürgősségi eljárással végrehajtott alkotmánymódosítás ugyan lehetővé tette az államfőnek, hogy ügyvezetéssel bízza meg a bizalomtól megfosztott kormányt, de közben olyan helyzetet teremtettek a parlamenti pártok, amely következtében összemosódik a végrehajtói hatalomgyakorlás felelőssége a kormány és a köztársasági elnök között, miközben a súlyos gazdasági válságot csaknem fél éven át senki sem lesz hivatott kezelni, védelmezve a polgárok érdekeit.

A felelőtlen és szűk pártérdekekre összpontosító politika látványos megjelenése okán üdvözli az MKP Országos Tanácsa, hogy az ellenőrizhetetlen politikai folyamatok megállítása érdekében idő előtti parlamenti választások kiírására került sor.

Az MKP Országos Tanácsa az előrehozott választással kapcsolatban tudomásul veszi a Most-Híd párt határozatát, amely kizárja a közös koalíció kialakításának a lehetőségét. Egyetért a párt országos elnökségének állásfoglalásával, amely szerint a döntés elsietett volt, hiszen anélkül született, hogy sor került volna  programegyeztető párbeszédre és választóink véleményének meghallgatására. Az országos tanács tagjai támogatják a párt országos elnökségének azt a döntését, hogy a Magyar Koalíció Pártja mindennemű együttműködést csakis az egyenrangú partneri viszony alapján vállal fel. Ennek értelmében, hogy egyetlen magyar szavazat se vesszen el, valamint a dél-szlovákiai választók véleményét figyelembe véve a Magyar Koalíció Pártja továbbra is nyitott a választásokon való együttműködés feltételeinek megtárgyalására. A Most-Híd válaszát 2011. november 10-ig várjuk.

Az MKP OT a sikeres választási felkészülés érdekében arra szólítja fel a járási konferenciák küldötteit, mind a választási program megtárgyalása, mind a jelöltek kiválasztása kapcsán maximális mértékben vegyék figyelembe régiónk polgárainak érdekeit. Legyen közös célunk, hogy olyan programot állítunk össze, amely biztosítja Dél-Szlovákia fenntartható fejlődésének megindulását, amely a régió polgárainak munkát, a családoknak szociális biztonságot nyújt, s az is, hogy csak olyan jelölteket javasolunk a választási listára, akik készek és képesek céljainkat megvalósítani. Az 1989-es rendszerváltó forradalom közelgő évfordulója ösztönözzön mindenkit arra, hogy munkáját a közösségünkért érzett teljes felelősséggel végezze.

Felvidék.ma

Friss hírek