Berlusconi távozását követelték a tüntetők

Több tízezer tüntető gyűlt össze szombaton Rómában, Silvio Berlusconi olasz kormányfő távozását követelve. Berlusconi viszont a cannes-i G20-csúcsról hazatérve hetvenkét órát kért annak felmérésére, hogy az általa vezetett kormánykoalíció még többséget élvez-e.

A legfőbb ellenzéki erő, a Demokrata Párt (PD) tömegdemonstrációja megtöltötte a lateráni Szent János bazilika előtti teret. Jelen volt és felszólalt Sigmar Gabriel, a német SPD elnöke és videóüzenetet küldött a francia szocialista miniszterelnök-jelölt, Francois Hollande. A PD-főtitkár Pierluigi Bersani kijelentette: „nem az euró betegítette le Európát, hanem az Európát vezető jobboldal.” „Olaszország talpraállásának egyetlen feltétele, hogy Berlusconinak mennie kell. Vagy megy magától, vagy elküldjük, a parlamentben vagy választásokon!”- hangsúlyozta Bersani.”Isten, Itália és Európa nevében menj el!” – szólította fel távozásra a Financial Times vezércikke is az olasz kormányfőt. A brit gazdasági napilap nem először sürgette Berlusconi félreállását, akit Itália hanyatlása első számú felelősének tart. Olasz sajtóértesülések szerint péntek éjszaka feszült egyeztetés zajlott Berlusconi és pártja, a Szabadság Népe (PdL) koordinátorai között: utóbbiak a párt szenátorainak és képviselőinek elégedetlenségét jelezték hangsúlyozva, hogy a jobbközép elveszítette parlamenti többségét.

Berlusconi hétfőig kért időt, addig egyenként konzultál a „disszidens” párttagokkal. Az eredmény kedden derül ki a 2011-es kiadásokat szentesítő költségvetési törvénytervezet  parlamenti szavazásán. Ezen a kormány egyszer már alulmaradt és az október 14-i bizalmi szavazással kerülte el a bukást, 316-301 eredménnyel. Az újságok már a Berlusconi utáni folytatást találgatják, szakértői kormányt vagy bővített koalíciót jósolva, melyet Berlusconi jobbkeze, Gianni Letta, a miniszterelnöki hivatalt vezető államtitkár irányíthatna. Az előrehozott választást a sajtó kizárja. Ezt a lehetőséget a külügyminiszter Franco Frattini és az ellenzéki Harmadik Pólust vezető Pierferdinando Casini, a Kereszténydemokrata Unió elnöke (UDC) is veszélyesnek nevezte a jelenlegi kritikus gazdasági-politikai helyzetben. A jobbközép kormányzás folytatását és a hirtelen balra váltás elkerülését szorgalmazta a L’Avvenire, az olasz püspöki kar napilapja.

MTI

Friss hírek