Különösebb incidensek nélkül zajlott le az Orosz Menet

Különösebb incidensek nélkül zajlott le pénteken Moszkvában, az Orosz Egység napján a nacionalista csoportok felvonulása, az Orosz Menet.

A moszkvai rendőrség adatai szerint körülbelül hétezren vettek részt a Moszkva egyik délkeleti külső kerületében, Lublinóban megtartott felvonuláson. Néhány fiataltól késeket és füstbombákat, láncokat koboztak el.

A résztvevők közül sokan cári zászlókat lengettek, nacionalista csoportosulások jelvényeit viselték, néhányan futballklubok jelképeivel díszített sálakat öltöttek fel, de sokan sísapkákkal takarták el arcukat. A Szabadság Rádió orosz nyelvű adásának honlapján közölt fotók szerint az „etnopolitikai mozgalom” hívei náci karlendítéssel üdvözölték társaikat és az Adjuk vissza Oroszországot az oroszoknak! felirattal vonultak. A fotósokat és újságírókat azonban kövekkel, pénzdarabokkal dobálták meg, és zászlaikkal félre akarták őket tolni.

Az Elég volt a Kaukázus etetéséből! és az Elég volt a bűnözők és tolvajok hatalmából! feliratokat a Ruszplatform képviselői vitték. Az Orosz Polgári Szövetség hívei Az oroszok a szabadságot választják felirattal jelentek meg. A felvonulás szervezői azon voltak hogy az idegengyűlölet hangjai ne haladják meg rendőrség tűrőképességét. A hangszórókon keresztül az „oroszok előre”, „Oroszország az oroszoké, Moszkva a moszkvaiaké” jelszavakat kiabálták. A felvonulók számát a helyszínen dolgozó újságírók a rendőrségi adatnál többre, tízezret is meghaladóra becsülték. A hatóságok az idén alaposan felkészültek. Körülbelül negyven teherautóval szállították a helyszínre a rendfenntartókat.

Az Orosz Meneten az ismertebb közszereplők közül ott volt Alekszej Navalnij blogger, de kiengedték a rendőrségről a felvonulásra az egyik főszervezőt, a Szláv Szövetség vezetőjét, Dmitrij Gyemuskint, aki az újságírókkal meglehetősen toleráns volt ezúttal.

Jogvédők szerint a rendőrség túlzottan toleráns volt a résztvevőkkel szemben, akik nemzetiségek és nemzetek közötti ellentétek szítására alkalmas jelszavakat skandáltak, s közvetve a feliratok is erre buzdítottak.

Egy nemrég közölt hivatalos felmérés szerint az orosz polgárok többsége elutasítja az évente megtartott, összetűzésekkel és botrányokkal, szélsőséges megnyilvánulásokkal kísért felvonulást, de nem túl optimista a kormányzó Egységes Oroszország Párt ellenakciójával kapcsolatosan sem.

Az Orosz Egység napján a megemlékezések rendjét Moszkvában és a többi nagyvárosban, így Szentpéterváron is több tízezer rendőr biztosította.

MTI

Friss hírek