Közeleg az Irán elleni támadás?

A The Guardian című brit napilap szerint az Egyesült Királyság is egyre jobban aggódik Irán atomprogramja miatt, s többek között hadihajók és tengeralattjárók bevetésével támogatna egy iráni nukleáris létesítmények elleni esetleges amerikai katonai csapást. A brit napilap vezető tisztségviselőket idézett, akik szerint Irán visszanyerte azon képességeit, melyeket az egy évvel ezelőtti kibertámadás során súlyos károk értek. Teherán elmondása szerint a Stuxnet vírus csak a busheri atomerőmű dolgozóinak személyi számítógépeit érintette, és a létesítmény fő rendszereiben nem okozott károkat.

Az iráni vezérkari főnök szerdán arra figyelmeztetett, hogy egy Irán elleni esetleges izraeli támadásnak súlyos következményei lennének. Hassan Firouzabadi, az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke azon sajtóértesülésekre reagálva, melyek szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy Irán elleni katonai csapás támogatására próbálja rávenni vezető minisztereit,  óva intette Izraelt és az Egyesült Államokat. “Az amerikai tisztségviselők tudják, hogy a cionista rezsim Irán elleni katonai támadása komoly károkat okozhat az Egyesült Államoknak és a cionista rezsimnek egyaránt” – idézte Firouzabadi-t az ISNA iráni hírügynökség.

A Háárec izraeli napilap szerdán jelentette, hogy Netanjahu és Ehud Barak védelmi miniszter próbálja elnyerni a kabinet támogatását egy Irán elleni támadáshoz. Legutóbb Avigdor Lieberman külügyminisztert sikerült meggyőzniük, pedig ő korábban ellenezte az iráni nukleáris létesítmények elleni katonai akciót. Vezető izraeli miniszterek és diplomaták szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) várhatóan november 8-án nyilvánosságra kerülő jelentésének tartalma döntő hatással lehet majd az izraeli döntéshozatalra.

Mindeközben tovább zajlanak az Izraeli Légierő (IAF) átfogó hadgyakorlatai. Az utolsó nagyobb gyakorlatra múlt héten került sor egy olaszországi NATO-támaszponton, melyen hat különböző repülőszázad vett részt. Mindezek mellett Izrael egy fejlesztés alatt álló rakétát is tesztelt szerdán. A Háárec egyik újságírója a hadgyakorlatok időzítése és egy esetleges Irán elleni támadás közötti kapcsolatot boncolgató cikkében hangsúlyozza, hogy a szóban forgó gyakorlatokat már hónapokkal ezelőtt megtervezték. Anshel Pfeffer az izraeli rakéta tesztkilövésével kapcsolatban megjegyzi, hogy arra csak alapos előkészületek és szigorú biztonsági intézkedések után kerülhetett sor, ahogy az olasz légierővel közösen végrehajtott hadgyakorlatot is hosszas olasz-izraeli tervezőmunka előzte meg.

A nyugati hírszerzési tisztségviselők egyetértenek abban, hogy Irán atomprogramja továbbra is teljes gőzzel halad előre. A hírszerző szolgálatok szerint, ha Irán úgy dönt, két-három éven belül megépítheti első atombombáját. Szakértők szerint ugyanakkor egy Irán elleni katonai akció végrehajtása télen szinte lehetetlen a sűrű felhőzet miatt.

Selján Péter

Felkapott hírek

Friss hírek

Csökkenő eredményről számolt be a Tesco

A Tesco adózás előtti eredménye a februárral véget ért 2020-2021-es pénzügyi évben, elsősorban a koronavírus-járvány okozta kiesések és többletköltségek miatt csökkent. Szerdai beszámolójában a cég közölte, hogy közép-európai részlege is megszenvedte a járvány hatásait.

Read More »