Már megint kavarnak Libériában

A múlt hét legfontosabb híre a libériai elnökválasztással kapcsolatban, hogy a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, James Fromayan hétfőn bejelentette visszavonulását. Cselekedetének oka, hogy Winston Tubman – a jelenlegi elnök, Ellen Johnson-Sirleaf legfőbb kihívója – kitartóan azzal fenyegette a választási bizottságot, hogy visszalép a választásoktól, ha Fromayan nem mond le posztjáról, ugyanis Tubman szerint az elnök alkalmatlan feladatára Sirleaffel szembeni elfogultsága miatt.

Mégis, hiába vonult vissza Fromayan, Tubman még mindig nem biztos a részvételben, csak akkor vesz részt a november 8-i második körben, ha – ahogy ő fogalmazott – „minden rendben lesz”.

Ahogy azt már korábban megírtuk, az október 11-i libériai elnökválasztáson egyik jelölt sem érte el az 50% plusz egy szavazatot, így a második körben a két legtöbb szavazatot kapott jelölt csap össze az elnöki székért.

A The Christian Science Monitor közölt egy interjút a – Sirleafhoz hasonlóan – Nobel-békedíjas líbiai Leymah Gbowee-val, melyben a békeaktivista elmondta, szerinte a választás okozta rivalizálás újra felnyitott sok olyan sebet, amely már majdnem begyógyult a polgárháború 2003-as lezárulta óta.

Weszprémy Gábor

Friss hírek