Bulgária: a kormánypárt elsöprő győzelmet aratott

Történelmi győzelmet aratott a bolgár jobboldal a helyhatósági- és államfőválasztás második fordulóján. A Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) jobbközép kormánypárt jelöltje lesz a köztársasági elnök és a megyei jogú városokban is elsöprő többséggel nyert. Roszen Plevneliev Bulgária új államfője, a szocialisták súlyos vereséget szenvedtek még a tradicionálisan vörös városokban is. Bojko Boriszov miniszterelnök és politikája elnyerte az állampolgárok teljes bizalmát, most már szabad az út a sürgető reformok előtt.

A Központi Választási Bizottság (CIK) által még nem megerősített információk szerint a jobboldali GERB megsemmisítő vereséget mért legnagyobb politikai ellenfelére, a Bolgár Szocialista Pártra (BSZP). Az Alfa Research és a Gallup adatai alapján Roszen Plevneliev (GERB) szerezte meg a szavazatok 54-55 százalékát és így ő lesz 2012 januárjától a rendszerváltás utáni Bulgária negyedik köztársasági elnöke. Ellenfele Ivajlo Kalfin volt külügyminiszter a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSz) török-liberális párt szavazatainak köszönhetően szorosabbá tette a megmérettetést, mint az első választási körben, de így is a szavazatok 45-46 százalékát tudta csak megszerezni. Plevneliev váltja jövő évtől az államfői poszton a második mandátumát befejező Georgi Parvanovot, az államfő-helyettes pedig Margarita Popova volt igazságügyi miniszter lesz.

Az eredmények nyilvánosságra kerülését követően a GERB kampánystábja önfeledt ünneplésbe kezdett és a pobeda (győzelem) jelszót skandálta. Kalfin és Sztefan Danailov szocialista államfőhelyettes-jelölt beismerte vereségét, de mindketten óva intették a lakosságot amiatt, hogy rendkívül nagy hatalom került a jobboldali kormány kezébe. „Nyertek  szegények, de valakinek el kell vágnia majd a hangszálaikat” – nyilatkozta keserűen Danailov, a szocialisták szürke eminenciása. A baloldali politikusok szerint az igazi kampány csak most kezdődik a 2013-as országgyűlési választások miatt. Danailov utalást tett arra, hogy a közeljövőben váratlan, „szinészi” fordulatokra lehet számítani a belpolitikai életben – vélhetően a BSZP berkein belül egyre jobban kiéleződő pártutódlási harcra utalt.

Cvetan Cvetanov belügyminiszter rögtönzött sajtótájékoztatón méltatta a jobboldal történelmi győzelmét. „Első alkalommal történt meg Bulgáriában, hogy államfőt választott a lakosság a DPSz beleszólása nélkül” – utalt a török szavazatok királycsináló szerepére. A GERB második embere kiemelte, hogy mostantól teljes jobboldali fölényről lehet beszélni. A politikus elismerően szólt pártja lehengerlő teljesítményéről a tradicionálisan szocialista és török-liberális térségekben.

Világoskékbe (a GERB színébe) borult Bulgária választási térképe. A legtöbb helyen, ahol nem dőlt el a polgármesteri tisztség kérdése az első körben, kormánypárti győzelmet hozott a második kör. A szocialisták fellegvárainak számító – Pernik, Szmolján és Pleven városokban jobboldali fordulat következett be. Ezekben a városokban csak néhány százalék billentette a mérleg nyelvét a GERB jelöltjei javára. A kormánypárt továbbá Vidin, Sztara Zagora, Blagoevgrad, Várna, Veliko Tarnovo, Vráca, Jambol és Rusze megyei központokban is győzelmet aratott. A nagyobb városok közül csak Szlivenben tudtak győzni a szocialisták, ott meglepetésre a kormánypárt jelöltje – a regnáló polgármester Jordán Lecskov futball-legenda elveszítette a választást. A legszorosabb verseny Bulgária második legnépesebb városában, Plovdivban alakult ki, ahol 2 százalékkal a jelenlegi polgármester Szlávcso Atanaszov győzedelmeskedett a szélsőjobboldali VMRO segítségével.

A szavazói részvétel elmaradt az első körös adatokhoz képest, a nem végleges eredmények szerint a szavazásra jogosult lakosság valamivel kevesebb, mint 50 százaléka adta le a voksát. A helyhatósági választások lezárultak, az államfőválasztások (a San Francisco-i szavazókör miatt) csak október 31-én reggel 5 órakor fog befejeződni. A CIK-nek 48 órán belül kell közölnie a hivatalos adatokat.

Az eredményeket ismerve a GERB teljhatalommal fog rendelkezni a bolgár belpolitika minden szintjén. Az év során kisebbségben kormányzó GERB-nek sikerült közvetetten soraiba elcsábítania több független honatyát, így már nem szükséges kompromisszumokat kötnie az ellenzéki pártokkal. Parvanov államfő távozásával a kormánypárti politika szabad kezet fog kapni a leendő útkereséshez. A helyhatósági szint teljes uralmával pedig még gördülékenyebbé fog válni a kormány és a lakosság közötti párbeszéd.

Sokan  kritizálták Bojko Boriszovot, hogy a választások miatt nem kezdte el a szociális rendszer sürgős reformjainak a végrehajtását. A választások lezárultak, a kormány történelmi győzelmét követően az ország vezetői nyeregben érezhetik magát. A 2013-as országgyűlési választások során már nem hivatkozhat Boriszov és csapata elháríthatatlan politikai támadásokra és akadályokra a választók előtt.

Milanov Viktor

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »