Fekete péntek Szíriában

Május 6-a óta nem volt ennyi halálos áldozata a Szíriában zajló a hagyományosan a pénteki ima után megtartott kormányellenes tüntetéseknek, amikor is 36 civil vesztette életét a zavargások során. Ezen a héten a londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának és a Helyi Koordinációs Bizottságok nevű aktivista szervezet információi szerint negyven halálos áldozatot követeltek az összecsapások, továbbá sok a sebesült és a letartóztatott felkelő. Több városban is zajlottak fegyveres akciók, a lakosság beszámolói gépfegyverekről, tankokról és háztetőkön figyelő orvlövészekről szólnak. A Homsz melletti Balaa-ban például húszezren vonultak az utcákra az elnök lemondását követelve.

Egyre véresebbek a dezertőrökből szerveződő Szabad Szír Hadsereg és a biztonsági erők közötti összetűzések is, egy helyi lakos szerint a felkelők egy vasútállomást alakítottak át támaszpontjukká és onnan lőttek a kormány embereire.

A halálos áldozatokról szóló megdöbbentő hírek hallatára az Arab Liga elítélte a Szíriában zajló eseményeket és abbéli reményét fejezte ki, hogy a vezetés „lépéseket fog tenni a civil lakosság védelme érdekében”. A szervezet küldöttsége a héten Damaszkuszban járt és vasárnap újabb találkozóra kerül majd sor Dohában. A szír kormány 15 napos moratóriumot kapott párbeszéd kezdeményezésére a felkelőkkel, ez a határidő azonban hétfőn lejár. Bár a Liga nemrég még elvetette Szíria tagságának felfüggesztését, nem kizárt, hogy kezdeményezésének eredménytelensége elszánt lépésre készteti majd a szervezetet.

Pénteken a felkelők ismét a nemzetközi közösség segítségét kérték népük védelmében. Ezúttal kérésük egy repüléstilalmi zóna kialakítására irányult Homsz felett, egyesek szerint ez csak abban az esetben lenne célravezető, ha a pilóták a biztonsági erőket és a bázisokat támadnák. A felkelőket lelkesíti Kadhafi múlt heti halála, azonban a nemzetközi közösség eddig kevés hajlandóságot mutatott egy, a líbiaihoz hasonló beavatkozásra.

Horváth Hajnalka

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »