Költő-politikus lett Írország elnöke

Az október 27-i ír elnökválasztás eredményeként Michael D. Higgins, az Ír Munkáspárt jelöltje lesz a szigetország kilencedik elnöke az elkövetkező hét évben.

Hónapokon át tartó kampányküzdelem és elnöki viták sokasága után közel 40 százalékos szavazói támogatással választotta meg Írország történetének harmadik munkáspárti támogatású elnökét, Michael D. Higgins-t. A második helyezett és az utóbbi hetekben legnagyobb esélyesnek tartott független Séan Gallagher közel 30 százalékot szerzett, míg a harmadik helyre ért oda az IRÁ-ban végzett egykori vezetői tevékenységéért sokat támadott északír miniszterelnök-helyettes, Martin McGuinness.

Az 56 százalékos választói részvétellel zajlott elnökválasztás győztese már az első szavazatszámlálás után biztos befutónak tűnt, de a végeredményt a preferenciák szerinti újraszámlálások után a negyedik kör után jelentették be hivatalosan is. „Nagyon boldog vagyok. „Köszönettel tartozom a többi jelöltnek a hosszú, nehéz kampányért, a sok ötletért, amelyet mindenképp alkalmazni fogok az elkövetkező években.” – jelentett ki az újonnan megválasztott Higgins a Dublin Castle-ben tartott eredményváró rendezvényen.

A korábbi művészeti, oktatási és a Gaeltachtért, vagyis a kelta nyelvű régiókért felelős miniszternek először két független jelölt, a homoszexuálisok jogaiért küzdő szenátor David Norris és a Nemzetközi Speciális Olimpiai Szövetség európai-eurázsiai régiójának ügyvezető igazgatója, Mary Davis gratulált. Norris külön kiemelte, hogy szerencsésnek tartja Higgins megválasztását, mert így nemzetközi és nemzeti színtéren is kormány és elnök között összhang várható. Davis elsősorban a kampány durvaságát emelte ki, majd sok sikert kívánt a győztesnek.

Az vesztes elnökjelöltek beszédei között külön érdekesnek számított a választások előtti legutolsó felmérésben még egyértelműen vezető Séan Gallagher és a nagyobb kormánypárt Fine Gael színeiben a negyedik helyre befutó, nemrég még szintén nagy esélyesnek tartott Gay Mitchell nyilatkozata. „Egész eddigi életét az ország szolgálatába állította. Tudom, hogy kiemelkedő elnök lesz. Maximálisan támogatom őt minden céljában.” – jelentette ki Gallagher, akinek vereségében jelentős szerepe lehetett, hogy üzleti múltjában több bizonytalan pénzügyi tranzakcióra is fény derült. Az európai parlamenti képviselő Mitchell is kiváló elnökként jellemezte Higginst. „Az ország döntött. Mi ezt tiszteletben tartjuk. Együtt fogok dolgozni Michaellel az országért.” – nyilatkozta Mitchell, akinek negyedik helyezése jelzésértékű a nagyobbik kormánypárt számára is, amely bár továbbra is vezet a közvélemény-kutatásokban, de mégse tudta ezt jelöltje számára is biztosítani.

Higgins-t támogatásáról biztosította a februári előre hozott parlamenti választásokon súlyos vereséget szenvedett, előtte 14 éven át kormányon levő Fianna Fáil vezetése is. A párt elnöke leszögezte, Michael D. Higgins az ország Fianna Fáil közösségének minden tagját a támogatói között tudhatja.

Higgins ír vidéki farmon töltött gyermek- és fiatalkort követően vált aktív formálójává országa bel- és külpolitikájának. Az utóbbi 30 évben parlamenti pályafutás mellett költőként és emberi jogi aktivistaként is ismertté vált. Ez utóbbiért elnyerte a Sean MacBride Békedíjat, amelyet a svájci központú Nemzetközi Béke Iroda adományoz évente az emberi jogok érvényesítésében aktív szerepet játszó közéleti személyiségeknek és szakmai szervezeteknek.

A 70 éves újonnan megválasztott elnök azon kérdésekre, miszerint egy hétéves elnökségi ciklus mennyire fér meg a magas életkorral, annyit reagált, a 70 év óriási tapasztalatot jelent az életben.

Olti Máté

Friss hírek