A chilei elnök kisebb dél-amerikai körútra indult

Sebastián Pińera chilei elnök a szubkontinens országai közül először Paraguayt, majd Uruguayt érinti látogatása során. Útja az Iberoamerikai Csúcstalálkozót is magába foglalja, ahol magától értetődően képviseli majd hazáját a spanyol és portugál nyelvű országok között.

A találkozót az elkövetkezendő napokban tartják majd, október 28-29-én kerül megrendezésre a paraguayi fővárosban, Asunciónban. Az eseményre meghívott vendégként várják a spanyol királyi párt, I. János Károly királyt és feleségét, Zsófia királynét is.

A chilei elnök utazása nem a paraguayi fővárosban kezdődött, hanem az északi Copiapó városában látogatott meg kedd délelőtt folyamán egy gyerekeket segítő rehabilitációs intézményt. A kedd kora délutáni órákban indult tovább Asunciónba, ahol kollégája, Fernando Lugo paraguayi elnök fogadta egy vacsora keretében.

Szerdán Pińera egy kisebb városnézésre hivatalos, úgyszintén Lugo társaságában, akivel többek között a Hősök Nemzeti Panteonját (Panteón Nacional de los Héroes), a Kongresszust és az Igazságszolgáltatási Palotát látogatják meg.

Pińera még ugyanezen a napon tovább is utazik az uruguayi fővárosba, Montevideóba. Itt a hivatalos programok a csütörtöki nap folyamán kezdődnek, amikor megkoszorúzza az uruguayi nemzeti hősként tisztelt José Gervasio Artigas tábornok szobrát. Artigas volt az a katonai vezető, akinek irányításával az apró ország 1815-ben kivívta függetlenségét a spanyol koronától. A koszorúzás után egy fogadáson találkozik José Mujica uruguayi elnökkel, mielőtt meglátogatják a Legfelsőbb Bíróságot. Az uruguayi elnök mellett Pińera találkozik az alelnökkel és a Közgyűlés (tehát az uruguayi parlament) elnökével, Danilo Astorival is. Végül újra az elnökök találkoznak a Suárez y Reyes elnöki palotában, ahol egy megállapodást írnak fognak aláírni a sajtó jelenlétében, amely programot végül vacsora zár majd.

Az elnök programja ezután lesz csak igazán zsúfolt: először október 28-án először haza kell majd utaznia a Latin-Amerikai Integrációs Társulás (spanyol mozaikszóval ALADI) képviselőinek tanácskozására Chilébe, ami után térhet is vissza Paraguayba a már említett iberoamerikai csúcsra. Az idei csúcstalálkozó a 21. ilyen esemény lesz, amelynek központi és legfontosabb ülését szombaton fogják megrendezni.

Tomik Ádám

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »