Dzurinda: Nem leszünk egy kormányban a Smerrel

Az SDKÚ nem változtat alapszabályán, mely megtiltja a pártnak, hogy koalícióban működjön együtt a Smerrel. A választások után így nem lesznek abban a kormányban, melyben szerepel Robert Fico pártja – jelentette ki Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ elnöke a Markíza televízió híradójában.

„Nem látok okot erre, és én biztosan nem hívom össze az SDKÚ pártkongresszusát egy héttel a választások után, hogy megváltoztassuk” – válaszolta arra a kérdésre, hogy megváltoztatják-e Fico miatt az alapszabályt. Kijavította a riportert is, aki azt kérdezte, valószínű-e, hogy Ficóval nem fognak kormányt alakítani. Dzurinda azt válaszolta az újságírónak: a valószínűleg szót nyugodtan elhagyhatja. 

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint akkor végérvényesen kizárja a Ficóval való együttműködést, Dzurinda nem válaszolt egyértelműen. Csak annyit mondott: „Nem leszünk ugyanabban a kormányban.”

A jelenleg legmagasabb támogatottságú Smernek így nehéz lesz szövetségeseket találnia. A Ficóékkal való kormányzást az SaS és a Híd is elutasította korábban, a KDH még nem nyilatkozott a kérdésben. A Markíza riportjában megjegyezte azonban: elképzelhető, hogy Ficóék a választások után egyedül is kormányt alakíthatnak.

Bumm.sk

Friss hírek