Biden elnökjelölt lenne

Joseph Biden egy interjúban elmondta, hogy nem utasítaná vissza, ha a demokraták őt jelölnék a 2016-as választásokra – tudósít a The Washington Post.

Biden, aki egy hónap múlva tölti be 69. életévét, és 73 éves lenne a 2016-os választások napján, egyenlőre nem fókuszál jövőbeli terveire, de nem zárja ki indulását az öt év múlva esedékes választásokon.

„Később fogom meghozni a döntésemet” – mondta Biden New Hampshire-ben. „Valószínűleg most vagyok életem formájában, nagyon jól érzem magam és élvezem azt, amit csinálok. Ameddig csak tudom szeretném folytatni.”

A delaware-i szenátorból alelnökké avanzsált Biden eddig kétszer próbálkozott meg az elnökjelöltséggel, 1988-ban, és 2008-ban. Az első kampánya ígéretesnek tűnt, de személyzeti problémák és plágiumbotrányok miatt hamar összeomlott. 2008-as próbálkozása Obama és Clinton mellett mindvégig esélytelen volt.

Az alelnök szándékának egyetlen hátulütője van: a kor. Egy elnökjelöltet sem választottak meg első alkalommal 70 év felett. Ronald Reagan volt a legidősebb, ő 69 évesen tette le a hivatali esküt első megválasztása után. Bob Dole 73 évesen veszített Bill Clinton ellen 1996-ban, míg legutóbb John McCain 72 éves volt, amikor Obama legyőzte őt.

Hegedűs Márk

Friss hírek