Vasútfejlesztés: Dél-Szlovákia továbbra is hátrányban

A pozsonyi közlekedési tárca szeptemberben véleményezési eljárásra bocsátotta a vasútfejlesztés átfogó tervezetét a 2011 – 2014 közötti időszakra. A véleményezési eljárást idő előtt megszakították, hogy a leköszönő kormány utolsó döntéseinek egyikeként sebtében elfogadhassa a tervezetet.

A vasútfejlesztési tervek alapján megállapítható, hogy a súlyos százmilliók és milliárdok a tárca és a leköszönő kormány tervei szerint továbbra is északra és a Vág-mentére vándorolnak majd.  Főleg a Pozsony – Zsolna – lengyel országhatár közötti vasúti fővonal felújítására, itt a pályasebességet megnövelik 160 km/ó-ra, valamint a fővonalra csatlakozó vasúti mellékvonalak korszerűsítésére. Ugyanennek a fő vasúti vonalnak folytatásaként hasonló felújítást terveznek a Liptószentmiklós – Kassa vasúti fővonalon.

Dél-Szlovákiában csupán a tiszacsernyői vasútállomás felújítása, a Szepsi és Enyicke közötti pályaszakasz villamosítása valamint a Pozsony és Komárom közötti vasúti pálya néhány milliós korszerűsítése valósulhat meg, mielőtt a magánvállalat jövőre beindítja a kiszervezett vasúti személyszállítást.

Az egyik legfontosabb, IV. sz. páneurópai vasúti folyosó szlovákiai szakaszának korszerűsítése Pozsony – Galánta – Érsekújvár – Párkány között továbbra sem kerül napirendre annak ellenére, hogy már a 2008. költségvetési évben elkülönítettek forrásokat erre a szakaszra. Nem villamosítják továbbra sem a Zólyom-Losonc-Rimaszombat-Rozsnyó-Szepsi vasúti szakaszt annak ellenére, hogy az Európai uniós TEN-T folyosó részét képezi.

A kormány igyekezete alapján korszerűbbé teszik a Vág-mente és Észak-Szlovákia közlekedési infrastruktúráját, ellenben Dél-Szlovákia e tekintetben méginkább lemarad. Ennek következtében délen a gazdaságfejlesztés sem indulhat meg, tovább nyílik majd a térségek közötti olló. Míg az állami beruházások ösztönzésére a fejlett régiók tovább fejlődnek, addig a leszakadó, hátrányos helyzetű régiók, köztük Dél-Szlovákia leszakadása folytatódni fog. 

A Magyar Koalíció Pártja szerint a leköszönő kormányt nem különböztette meg elődjétől az az igyekezete, hogy az államilag támogatott iparfejlesztést és közlekedési infrastruktúra-fejlesztést  csupán a fővárosban, a Vág-mentén és északon valósítja meg. A leszakadó, hátrányos helyzetű térségeket, köztük Dél-Szlovákiát saját sorsukra hagyta, területfejlesztési kezdeményezések, perspektíva nélkül. Farkas Iván, az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »