Csökkent a hajléktalanok száma New Yorkban

A legtöbb nagyváros évtizedek óta küzd a hajléktalanság problémájával. Az úgynevezett Biztonságos Menedékek létrehozásának köszönhetően New Yorkban csökkent a fedél nélküliek száma. Ez azonban még nem jelenti a probléma teljes megoldását, csupán annak mérséklését.

A hajléktalanság kezelése mint a legtöbb nagyvárosban úgy Bronxban, New York egyik kerültében is nagy, megoldásra váró problémát jelentett. Úgy tűnik azonban, hogy a helyzet javulni kezdett – számol be a The New York Times. Egy 2011-es értékelés szerint ugyanis Bronxban 2005 óta 80 százalékkal csökkent a hajléktalanok száma.

Biztonságos Menedékek

Ez a kedvező adat az ún. Biztonságos Menedékeknek (Safe Havens) köszönhető, amik ugyan kisebb – csupán 40 helyet tudnak biztosítani -, de kellemesebb környezetet jelentenek. A Biztonságos Menedékek 2007 óta működnek New Yorkban. Azért is valósulhatott meg az említett csökkenés, mert nonprofit szervezetek és szociális szervezetek segítenek a hajléktalanoknak állandó lakhelyet találni. Ezen kívül nonprofit szervezetek megkeresik a hajléktalanokat és megpróbálják rávenni őket, hogy keressék fel az egyik Biztonságos Menedéket.

A város rájött arra, hogy változtatni kell azon, ahogy a hajléktalanok problémáját kezelték. A sikerek mutatják, hogy egy megfelelő és jó rendszert hoztak létre” – mondta Douglas Becht, a BronxWorks nonprofit szervezet hajlétalanokat felkereső csoportjának a vezetője.

HOPE – a hajlétalanok felmérése

A Homeless Service Department által a hajléktalanokról készített felmérés, vagyis a HOPE megközelítőleg adja meg az utcán lakók számát. Az önkéntesekből álló csoportok egy este alatt ugyanis megkeresik az utcákon, pályaudvarokon és metróállomásokon élő embereket és megszámolják őket. Az így elkészített minta alapján a város képet kaphat arról, hogy körülbelül hány ember él az utcákon.

Ilyen felmérést először 2005-ben végeztek. Akkor 4395 hajléktalan élt New York utcáin, ma ez az adat már csak 2648. Hat éve a bronxi kerületben 587 hajléktalan élt, ma pedig csupán 115.

Patrick Markee, Hajléktalanok Koalíciójának (Coalition for the Homeless) politikai elemzője egyetért azzal, hogy az utcán élők száma csökkent, viszont megkérdőjelezte az adatok hitelességét.  Markee szerint ugyanis nem érdemes összehasonlítani az éves adatokat, hiszen azokat az önkéntes csoportok csupán egy este alatt gyűjtik össze, ráadásul az említett adatok csak személyekre vonatkoznak, családokra már nem.

Javuló körülmények

Az elmúlt évtizedekben a hajléktalanok csupán a hagyományos menedékhelyeken találhattak segítséget. Ezek a menedékhelyek azonban általában másik kerületben voltak és katonai szálláshoz hasonlítottak, mivel átlagosan kétszázan tartózkodtak ott. Ezeken a szállásokon meghatározott rendszert vezettek be, kijárási tilalom volt érvényben és az itt élők általában nem érezték biztonságban magukat.

Azért is volt szükség egy új módszer kialakítására, mert az emberek inkább választották azt, hogy az utcán éljenek, mint, hogy a hagyományos értelemben vett menedékhelyeken lakjanak.

Fülep Ágnes

Friss hírek