Közvitán a vajdasági magyar kulturális stratégia

Elkészült a Vajdasági magyar kulturális stratégia 2012-2018 tervezete, amelyet az elkövetkező hetekben több vajdasági városban véleményeznek és a végleges változatot november végén fogadják el.

A stratégiatervezetet – amelynek felelős szerkesztője Lovas Ildikó, a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) művelődési tanácsosa – szerdai ülésén egyhangúlag fogadta el és támogatta az MNT kulturális bizottsága.

A 270 oldalas dokumentumot közösségi találkozókon véleményezik: október 24-én Versecen a Petőfi Sándor Kultúregyesületben, október 25-én Zomborban a Városházán, október 27-én pedig Nagybecskereken a Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben.

November 4-én a stratégia célkitűzéseit, prioritásait és lehetséges támogatási módozatait vitatják meg munkajellegű megbeszélésen a szabadkai magyar főkonzulátus szervezésében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Nemzeti Kulturális Alap, a Balassi Intézet, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., illetve a vajdasági magyar kulturális élet, valamint az MNT képviselői.

A nyilvános konzultáció november 7-én Magyarkanizsán a Városházán 18 órától egy találkozóval zárul. Ezt követően az MNT kulturális bizottsága összegzi a beérkezett észrevételeket, majd november végén az MNT elé terjeszti elfogadásra.

Kitekintő / mti.hu

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »