Európa második legmagasabb adókulcsát vetnék ki a bankokra

Jövőre a szlovák bankok egyedi elvonás alapján 0.4 százaléknyi különadót fizetnének bevételi forrásaik után, áll a parlament elé került törvényjavaslatban. Iveta Radičová kormánya ezzel szerette volna betömni a költségvetés bevételi oldalán keletkezett hiányt.

A bankadó bevezetésével Szlovákia Európa második legmagasabb adókulcsát vetnék ki a pénzintézetekre, mert magasabb kulcs csak Magyarországon van. Robert Fico a szlovák szociáldemokraták (Smer-SD) vezére már jelezte, hogy számára a 0.4 százaléknyi adókulcs is alacsony, és ha hatalomra kerül szeretné megemelni, amivel az öreg kontinens legmagasabb sarca alá vonná a pénzintézeteket. A Szlovák Bankszövetség (SBA) arra figyelmeztet, hogy a szlovák bankoknak a jelenlegi javaslat is komoly károkat okozhat és hasonlóan, mint Magyarországon a különadó néhány kisebb bankot csődbe sodorhat.

Iveta Radičová kormányának javaslatában eredetileg 0.2 százalékos különadó szerepelt, ám a szlovák gazdaság csökkenő teljesítményének hírére és egyéb más forrás hiánya miatt a bankadó százalékkulcsa emelkedett. Az állam a pénzintézetektől Európa többi országában tíz-tizenkétszer kisebb különadót kér. Csak összehasonlításképpen: Németországban (a bankok tőkeerőssége alapján) a különadó a tiszta bevételi források 0.02 – 0.04 százaléka. Svédországban egységes adókulcs van, ez 0.036 százalék. Az osztrák bankok kategorizáltan 0.055-től 0.085 százaléknyi, Portugáliában pedig 0.01-től 0.05 százalékig terjedő külön kivetett bankadót fizetnek. Ahogy már említettük, a legmagasabb adókulcs Magyarországon van, egységesen minden bank minden bevételi forrása után 0.53 százalék különadót fizet. Robert Fico javaslatában 0.7 százaléknyi adókulcs szerepel, ezzel 189 millió euróval növelné a szlovák költségvetés bevételi tételét. A pénzintézetek Szlovákiában már előre tiltakoznak.

„Következményeként a bankszektor biztonságos működése forogna veszélyben, mert néhány bank nem biztos, hogy képes olyan nyereséget termelni, amiből ki tudja fizetni az adót és közben a romló gazdasági feltételek között megfelelni a készpénztartalékok követelményének is”, figyelmeztetett Igor Vida a bankszövetség elnöke. Vida példaként figyelmeztetett a magyar bankok jelenlegi gondjaira is, mert a különadó miatt néhány bank már veszteséggel működik.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »