Távolinak tűnik az MKP-Híd együttműködés

Sem a Híd, sem a Magyar Koalíció Pártja  (MKP) nem zárja ki a két párt választás előtti együttműködését, ám ez egyelőre nem tűnik valószínűnek. Az MKP-ban hallatszanak ugyan összefogást támogató hangok, Berényi József viszont az önálló indulást szorgalmazza. Bugár Béla emiatt nem is foglalkozik a témával.

Köteles László, az MKP elnökségi tagja a Sme napilapnak azt mondta, ő támogatná a a választás előtti együttműködés valamilyen formáját a Híd párttal. Miklós László, az elnökség másik tagja kijelentette: “Azt szeretném, ha a parlamentben egységes képviselete lenne a dél-szlovákiai régiónak.”

Berényi József MKP-elnök azonban más utat választana. A Bumm kérdésére közölte, a választásra való felkészülés megkezdődött, a párt elnöksége hamarosan foglalkozhat a Híddal való esetleges együttműködéssel, s az MKP Országos Tanácsának kell kimondania a végső szót a kérdésben.

Berényi kijelentette, személy szerint az önálló indulást támogatja, mivel meggyőződése, hogy az MKP-nak van esélye a parlamentbe való bekerülésre egyedül is. Ugyanakkor hozzátette, mérlegelni kell minden körülményt.

Bárdos Gyula, az MKP Országos Tanácsának elnöke annyit jegyzett meg, el kell kerülni, hogy a tavalyihoz hasonlóan fiaskóval végződjenek az újabb parlamenti választások.

Bugár szerint most felesleges erről beszélni

Bugár Béla Híd-elnök A Bumm hírportálunak hangsúlyozta, bár ők az együttműködés pártja, ám addig teljesen felesleges spekulálni egy Híd-MKP együttműködésről, amíg Berényi pártelnökként elutasítja ezt. Emlékeztett, az MKP elnöke a Magyar Televíziónak nyilatkozva kijelentette, egyedül vágnak neki a parlamenti választásnak. Amíg ez az álláspont nem változik meg, addig ehhez tartják magukat, s nem tartják időszerűnek az együttműködésről beszélni.

Simon Zsolt Híd-alelnök annyit mondott, korai még erről beszélni, a párt elnöksége nem foglalkozott ezzel a lehetőséggel.

Gál Gábor, a Híd elnökségi tagja kifejezetten ellenzi az összefogást. Szerinte az MKP-ban régiós szinteken továbbra is vannak olyan emberek, akiknek véleménye megegyezik Duray Miklóséval, aki az autonómiát szorgalmazta. “Úgy tűnik, mintha a pártnak nem lenne lényeges a szlovákok és magyarok békés együttélése” – mondta Gál a Sme napilapnak.

A kormány bukása után készült legfrissebb felmérés szerint egyébként mindkét pártnak gondjai lehetnek a parlamentbe való bejutással. A Híd épphogy megugorná a parlamenti küszüböt 5,3 százalékkal, míg az MKP 4 százalékos eredménnyel kívül rekedne.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek