Merkel megérti a pénzvilág elleni tüntetéseket

A német kancellár megérti bankok elleni tüntetéseket, és azokat a szabályozatlan pénzpiacok elleni tiltakozásnak tekinti – erősítette meg egy keddi interjúban Angela Merkel szóvivője.

A kancellárt idézve Steffen Seibert úgy vélekedett: a Németországot is érintő tiltakozások a nemzetközi pénzpiacok szabályozását célzó, jogos törekvést fejezik ki.Angela Merkel nevében a szóvivő ugyanakkor óvott attól, hogy a kialakult pénzügyi válság miatti felelősséget egyedül a bankokra hárítsák. A kancellár szerint az egyes országok voltak azok, amelyek évtizedeken keresztül lehetőségeik felett éltek, és óriási adósságokat halmoztak fel.

Ez utóbbival kapcsolatban Merkelhez hasonlóan vélekedett több német újság is, rámutatva: nem feltétlenül kell együttérezni a bankokkal, a velük szembeni bírálatok nagyobb részt helytállóak. A jelenlegi válság azonban mindenekelőtt a politika által okozott válság, a kormányok voltak azok, amelyek visszaéltek választóik jóakaratával. Éppen ezért a több önkritika ma különösen  jót tenne a politikusoknak – vélekedtek a lapok.

Az elmúlt hét végén Frankfurtban és Berlinben ugyancsak tízezrek tüntettek a bankok, illetve pénzpiacok hatalma ellen.  A tiltakozó megmozdulások – noha jóval csekélyebb méretekben – még mindig tartanak. Egy pár száz fős csoport például sátort vert  az Európai Központi Bank frankfurti főhadiszállása előtt, és ott a hónap végéig kíván tiltakozni.

Az interjúban a szóvivő hangoztatta azt is, hogy a német kormány nem csupán egyetért a tüntetők főbb követeléseivel, de a múltban már ennek szellemében cselekedett. Emlékeztetett arra, hogy a kancellár egyik legfőbb szószólója a pénzpiaci tranzakciós adó bevezetésének.

Az Európai Unió vasárnapi csúcsértekezlete előtt Angela Merkel várhatóan kormánynyilatkozatban ismerteti a pénzügyi válság megoldásának lehetőségeivel kapcsolatos német álláspontot.

MTI

Friss hírek