Hatalmas kolerajárvány Közép-Afrikában

Az ENSZ szerint az eddigi legnagyobb kolerajárvány tört ki a nyugat-, és közép-afrikai régióban, amely mostanáig körülbelül 2500 ember halálát okozta. A fertőzöttek száma 85 ezer körül mozog, de az előrejelzések szerint az év végi esőzések beköszöntével ez a szám rohamtempóban fog majd növekedni. Csádban és Kamerunban a legrosszabb a helyzet, de nagyon sok megbetegedésről érkezett hír Nigériából, Ghánából és a Kongói Demokratikus Köztársaságból is. Ez az öt állam tudhatja magáénak a fertőzöttek 90 százalékát, holott közel húsz ország érintett a járványban.

A Millenniumi Fejlesztési Célok között szerepel a vezetékes ivóvíz minőségének javítása és a csatornahálózat fejlesztése, amelyekre azonban sok helyen még nem került sor, így könnyedén tudnak terjedni a különböző betegségek, legfőképp a kolera. Külön aggodalomra ad okot, hogy már a „koleraszezon” előtt ilyen rossz a helyzet, ez a betegség ugyanis általában az esős évszakban szedi áldozatait.

A világon évente 3-5 millió kolerás megbetegedést regisztrálnak, amelyből 100-120 ezer végződik halállal. A kolera megfelelő kezeléssel gyógyítható, a megfelelő ellátáshoz jutó pácienseknek csupán 1 százaléka hal bele a kórba. A halálos áldozatok számának csökkentése és a járvány megfékezése érdekében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatos kapcsolatban van ez érintett országok hatóságaival.

Lukács Ádám Zsolt

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »