133-an vesztették el szlovák állampolgárságukat, a legtöbben csehek

Jozef Šimko, a szlovák belügyminisztérium főosztályvezetője a kormány Emberi Jogi, Nemzeti Kisebbségi és Nemek Közötti Egyenlőség Tanácsának hétfői ülésén ismertette beszámolóját.

Šimko a Paraméter szerkesztőségébe is eljuttatott beszámolójában ismerteti a tavaly július 17-től hatályban lévő törvény rendelkezését, miszerint akkor veszítheti el valaki a szlovák állampolgárságát, amennyiben önként fejezi ki szándékát egy másik állampolgárság felvételére. A törvényből kifolyólag pedig erre automatikusan sor kerül. Közli továbbá, hogy e törvény hatályba lépése előtt csak lemondani lehetett a szlovák állampolgárságról.

A főosztályvezető kifejtette, hogy a törvény alóli egyetlen kivétel, amikor valaki házasságkötés útján válik egy másik ország állampolgárává. Aki a törvényből kifolyólag „elvesítette szlovák állampolgárságát, annak kötelező azt jelenteni z illetékes körzeti hivatalnál”, amely aztán azt jelzi az adott településnek, rendőri testületnek, adóhivatalnak, vámhivatalnak, szociális és egészségügyi biztosítónak.

Šimko beszámolójában leírja, hogy a szlovák állampolgárság elvesztésével automatikusan törlődik a Szlovák Köztársaság lakossági jegyzékéből az illető lakhelye is, ugyanis külföldivé válik.

Egyszersmind közli, hogy egy másik állampolgárság felvételekor, illetve a szlovák egyidejű elvesztésekor a belügyminisztériumnak a törvényből kifolyólag nincs cselekvési kötelezettsége. A másik állampolgárság igénylőjének kötelessége bejelenteni annak felvételét. Hozzáteszi, hogy ilyen esetben nem számít, hogy az illetőt milyen kötelékek fűzik Szlovákiához. A körzeti hivatalnak ezt nem is kötelessége megvizsgálni, ugyanis a másik állampolgárságot felvevő személy automatikusan válik külföldivé. Az állampolgárságát elveszítő személynek pedig le kell adnia személyazonossági igazolványát és útlevelét.

A mindebből kifolyólag külföldivé váló személynek kérvényeznie kell a rendőrség illetékes idegenrendészeti részlegénél a tartózkodási engedélyt.

Jozef Šimko beszámolója szerint október 6-ig összesen 133 személy, közülük 59 férfi és 74 nő veszítette el szlovák állampolgárságát. Közülük a legtöbben a cseh állampolgárságot igényelték, összesen 59-en (25 férfi/34 nő). A német állampolgárság felvételével 19-en (10/9), az osztrák felvételével pedig 18-an (4/14) veszítették el szlovák állampolgárságukat.

16 (11/5) azoknak a száma, akik a magyar állampolgárságot vették fel. Őket követik azok, akik brit állampolgárrá váltak, szám szerint 10-en (4/6 vannak). A szlovák állampolgárságot elveszítette továbbá 5 amerikai (3/2), 3 holland (1/2), egy kanadai, egy olasz és egy ukrán állampolgárrá váló személy.

Kitekintő / Paraméter.sk

Friss hírek