Szpaszibo Putyin!

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő, az ország korábbi és minden bizonnyal jövendő államfője pénteken ünnepelte 59. születésnapját, sajtótitkára, Dmitrij Peszkov bejelentése szerint ezúttal is munkával.

Peszkov – aki egy tévéinterjúban nemrég védelmébe vette a politikus és családja jogát a magánélethez – annyit elmondott, hogy a munkanap végeztével, Putyin családi körben ünnepli születésnapját.

Noha Oroszországban a születésnap nagy ünnepnek számít, olyannyira, hogy a kormányfő és az elnök is felköszönti a nevesebb művészeket, kutatókat személyes levélben, Putyinnak nyilvánosan péntek délutánig egyedül Kirill pátriárka gratulált.

Az ortodox egyházfő a honlapján közzétett köszöntőjében hangsúlyozta: számos tekintetben Putyin erőfeszítéseinek köszönhető, hogy sikerült leküzdeni azt a tendenciát, amely az ország széteséséhez vezethetett volna. Külön kiemelte, hogy Putyin mennyit tett az egyház és az állam közötti jó együttműködés érdekében.

Nem hivatalos köszöntésekből annál több volt. A dumában kétharmados többséggel rendelkező Egységes Oroszország Párt egyik ifjúsági mozgalma Moszkvában és több más városban szervezett videofelvételt. A fővárosban a Kreml melletti Történelmi Múzeumnál 300, a többi helyszíneken 100-100, összesen közel 2000 aktivista gyertyákkal a kezében úgy állt fel, hogy a felvételen a gyertyákból kirajzolódó 59 látszódjon, és elénekelt egy népszerű születésnapi köszöntő dalt. A felvételt pénteken eljuttatták a kormányfőnek.

Putyin híveinek egy másik csoportja a belvárosban Putyini konyha címmel kulináris fesztivált szervezett, amelyen az érdeklődők a kormányfő kedvenc ételeit kóstolhatják meg.

Az Egységes Oroszország Párt másik ifjúsági szervezete, az Ifjúgárdisták 15 ezer, mosolygó Putyint ábrázoló felragasztható cimkét osztanak ki a fővárosi egyetemeken, ugyanis, mint mondták, a születésnap idén egybeesik a Mosoly napjával.

Egy kisebb csoport lampionokat akart felbocsátani, amelyeket a gyertyák melege emelt volna fel, de ezt az akciót a szervezők nagy csalódására az illetékesek tűzveszélyesnek minősítették és betiltották.

A Twitter orosz felhasználói a nap legnépszerűbb témái közé juttatták a „köszönetputyinnakezért” témát (Szpasziboputyinuzaeto). A résztvevők az „elmúlt a tél, itt a tavasz, köszönet a pártnak ezért” kezdetű ismert csasztuskára írnak strófákat.

Az orosz emberek többsége már nem hisz abban, hogy Vlagyimir Putyin jobbá teszi az életüket, amikor majd tavasszal valószínűleg újra államfő lesz – derült ki a Levada Központ független közvélemény-kutató intézet felméréséből, amelynek eredményeit a Vedomosztyi című lap közölte pénteken. A reprezentatív felmérés szerint 34 százalék véli úgy, hogy a legtöbben azért bíznak Putyinban, mert nem látnak mást, akiben bízhatnának; 35 százalék úgy véli, abban bíznak, hogy továbbra is megbirkózik az ország problémáival, és csupán 22 százalék gondolja úgy, hogy az emberek meggyőződtek arról, hogy Putyin sikeres munkára képes.

Kitekintő / MTI

Friss hírek