Újabb vádemelés jöhet Anna Politkovszkaja ügyében

Anna Politkovszkaja, a Novaja Gazeta újságírója meggyilkolásának 5. évfordulóján, pénteken az orosz ügyészség már kora reggel bejelentette, hogy új vádakat szándékozik felhozni az eddigi vádlottak ellen, de ezt végül későbbre halasztották, mert az egyik vádlott megvált kirendelt ügyvédjétől.

A védelem a reggeli bejelentést „fontoskodásnak” minősítette, és közölte, hogy a vádlottakat semmiféle új vádakról nem tájékoztatták.

Reggel Vlagyimir Markin, az ügyészség szóvivője jelentette be, hogy gyilkossággal szándékoznak megvádolni Lom-Ali Gajtukajevet. Markin közlése szerint új vádakat akartak emelni az őrizetben lévő Rusztam Mahmudovval, valamint szabadlábon védekező fivéreivel, Dzsabraillal és Ibrahimmal szemben is.

A nyomozás adatai szerint Gajtukajevet 2006 júliusában bérelték fel Politkovszkaja megölésére, és ő bűnöző csoportot szervezett e célra Dmitrij Pavljucsenkov rendőr alezredes, Szergej Hadzsikurbanov börtönviselt volt rendőrségi dolgozó és a Mahmudov-fivérek részvételével. Pavljucsenkov, aki az adott időpontban az egyik külső megfigyeléssel foglalkozó rendőrségi operatív osztály vezetője volt, munkatársainak adott utasítást az újságírónő szokásainak kifigyelésére, az összeszedett információkat pedig egyenesen a gyilkos lövés leadásával vádolt Rusztam Mahmudovnak továbbította.

Ibrahim és Dzsabrail Mahmudovot 2009 februárjában, és később a korábban szintén vádolt Pavel Rjaguzovot, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) munkatársát egyszer már felmentették. A legfelső bíróság azonban megsemmisítette a felmentő ítéletet, és visszautalta az ügyeket a bíróságnak azzal, hogy ezeket együtt kezeljék a Politkovszkaja-gyilkosság többi vádlottjának ügyeivel.

A tulajdonképpeni gyilkossággal vádolt Rusztam Mahmudovot idén májusban fogták csak el, és augusztus legvégén vették őrizetbe Pavljucsenkovot, aki addig tanúként szerepelt az ügyben.

A gyilkosság megrendelőjéről eddig még alig esett szó: különféle híresztelések a Londonban élő Borisz Berezovszkij milliárdossal hozzák összefüggésbe az ügyet, de Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője állítja, hogy oroszországi a megrendelő. Muratov pénteken ennek ellenére leszögezte, hogy a nyomozás nagy sikereket ért el az utóbbi időben.

Az évfordulón a moszkvaiak virágokat és gyertyákat visznek a házhoz, amelyben az újságírónő lakott, és ahol öt éve lelőtték.

A Novaja Gazeta munkatársai ezen a napon felkeresik meggyilkolt kollégájuk sírját, az orosz újságíró szövetség székházában levetítik Marina Goldovszkaja A szabadság keserű íze című, Politkovszkajának szentelt filmjét, és oldalt nyitottak számára a Facebookon. Pénteken meg lehet tekinteni Politikovszkaja dolgozószobáját a szerkesztőségben, ahol egyébként este közösen emlékeznek meg róla azok, akik közelebbi barátságban voltak vele.

Az évforduló alkalmából az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet közleményben mutatott rá: az újságírók és a jogvédők munkája Oroszországban nem lett kevésbé veszélyes. Semmi nem történt annak érdekében, hogy azok az emberek, akik merik leleplezni a visszaéléseket és fellépni a hatalom ellen, nagyobb biztonságban érezzék magukat. Bár a Politikovszkaja-ügyben folyó nyomozásban van némi előrelépés, ez nem jelenti azt, hogy a valódi tettesek és a megrendelők valaha is bíróság elé kerülnek – mutatott rá a szervezet.

Kitekintő / MTI

Friss hírek