Az új dán kormány EU-barátibb politikával indított

A választásokat követő két hetes alkudozás után Helle Thorning-Schmidt miniszterelnök találkozott II.Margit királynővel és hivatalosan is bejelentette, hogy megegyezett a kormánykoalícióról a Szocialista Néppárttal és a Szociálliberális Párttal. Az új törvényhozó testület az első munkanapon úgy döntött, hogy megszünteti az előző kormány által bevezetett intézkedést a határellenőrzés visszaállításáról, melyet az Európai Unió is élesen bírált.

2001 óta ez az első balközép kormány Dániában, és a hosszas tárgyalás után megalakult parlament kompromisszumokon alapul, mindkét koalíciós párt eredményesen fejezte be az alkudozást. A miniszteri pozíciók kiosztása alapján nagy erőfeszítéseket tettek , hogy egyensúly legyen az új törvényhozásban. A legfontosabb kérdésekben mind a Szocialista Néppárt, mind a Szociálliberális Párt kulcspozíciót kapott: a szociálliberálisok vezetője, Margrethe Vestager lett a gazdasági- és belügyminiszter, amíg a Szocialist Néppárt vezetője, Villy Sřvndal a külügyminiszteri széket foglalhatja el. Az európai ügyekért Aarhus polgármestere, a szociáldemokrata Nicolai Wammen fog felelni.

Az új kormány céljai között a gazdaság fellendítése mellett szerepel a bevándorlási politika alapos felülvizsgálata és az üzemanyag-takarékos autók árának csökkentése. Túlszárnyalva az előző kormány célkitűzéseit, a szén-dioxid kibocsátást 40 százalékkal szeretnék csökkenteni 2020-ig. Továbbá az állami támogatások szabályozásának apróbb módosítása várható.

A változtatások szerves részét képezi a bevándorlási törvény módosítása, dolgozni szeretnének azon, hogy a külföldi házastársaknak ne legyen olyan nehéz a letelepedés, s hogy az új szabályok értelmében könnyebben válhasson valaki a skandináv ország állampolgárává. Néhány vitatott szabály azonban a családegyesítésről nem fog változni: a 24 év alatti, nem EU tagállamból származó házastárs nem kap jogot a letelepedésre az ország területén.

Az új kormány megalakulását követően, a kormányfő az első munkanapon eltörölte az Európai Unió által kritizált, negatív visszhangú intézkedést a szigorított határellenőrzésről. Helle Thorning-Schimdt úgy gondolja, hogy tiszteletben kell tartani az unió közös vívmányait, hiszen a határellenőrzés visszaállítása aláásta a schengeni megállapodást. Májusban a jobbközép kormány a nacionalista Dán Néppárt nyomására adta be a törvényjavaslatot, mert ennek fejében kaptak támogatást a nyugdíjreformhoz. Akkor éles kritikát kapott a dán intézkedés, hiába indokolták bevezetését a határon átnyúló bűnözés terjedésével. A határellenőrzést Németország és Svédország irányába szigorították, akik a határozat eltörlését kedvezően fogadták: „az új lépés egy, az európai állampolgárok szabadsága érdekében hozott döntés” –nyilatkozta a német külügyminiszter, Guido Westerwelle.

Január elsejétől Dánia látja el az EU soros elnökségével járó feladatokat, az elnökségi program központi eleme a nemzetközi pénzügyi-és klímaválság kezelése, ambiciózus törekvésekkel a környezetbarát és fenntartható növekedés elérése érdekében. A dán elnökség prioritásai között szerepel az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése közösségi szinten is, a pénzügyi politikát tekintve pedig szeretnék minél későbbre tolni a 2014-2020-as időszakra szóló költségvetési tárgyalásokat. Dánia nem tagja az euroövezetnek, így az EU miniszteri találkozók lebonyolításakor megfigyelői státuszban vezényli majd az új eurozóna szabályozásáról szóló megbeszéléseket.

Epresi Judit

Friss hírek