Kettős állampolgárságú megyei képviselő

Olekszandr Preszman, az Odesszai Megyei Tanács régiós képviselője úgy véli, nincs ellentétben a hatályos ukrán törvényekkel az, hogy az ukrán mellett amerikai állampolgársággal is rendelkezik.

Kettős állampolgársága ügyében tartott odesszai sajtótájékoztatóján Preszman elismerte, hogy 2001-ben valóban amerikai útlevelet kapott, s arról nem fog lemondani. „Ukrajna állampolgára vagyok, s nincs olyan törvény, amely tiltaná a kettős állampolgárságot” – szögezte le.

Preszman nyilatkozatát kommentálva Jurij Karmazin parlamenti képviselő, ismert jogász az UNIAN hírügynökségnek kifejtette: Ukrajna helyi önkormányzati választásokról szóló törvénye előírja, hogy képviselő csak ukrán állampolgár lehet. Hozzáfűzte, mivel a jogszabályban nincs szó kettős állampolgárságú személyekről, Preszman sem kaphatott volna képviselői mandátumot.  A honatya úgy vélte, kettős állampolgárok nem tölthetnek be választott tisztséget ukrán államhatalmi szervekben, mivel szerinte a második állampolgárság megléte megbízhatatlanná teszi ezeket a személyeket fontos megbízatások teljesítésére. Azt is elmondta, hogy az alkotmány szerint ukrán állampolgárnak csak egy állampolgársága lehet, többel nem rendelkezhet, jóllehet a hatályos ukrán törvények nem írják elő az ukrán állampolgárságtól való automatikus megfosztást azok esetében, akik felveszik más országok állampolgárságát. Ezért fordulhatnak elő a kettős állampolgárság esetei Ukrajnában – mutatott rá Karmazin, akinek nyilatkozatát az MTI is idézi, megjegyezve, Harkiv megye egyik bírája például orosz állampolgárságot vett fel, amiről ugyan később lemondott, ám a Krímben és Bukovinában továbbra is vannak kettős állampolgárságú személyek. Kárpátalját az ellenzéki honatya nem említette meg.

Karmazin szerint a probléma ott van, hogy az ukrán állampolgársági törvényt az államhatalom képviselői különbözőképpen értelmezik, s ez igen nagy probléma, pedig – mint fogalmazott – a jogszabályba csak azt az egyetlen szót kellene beiktatni, hogy „automatikusan” elveszíti ukrán állampolgárságát az a személy, aki más országét felveszi. Ehhez azonban Ukrajnában nincs meg a politikai akarat, vélekedett, megjegyezve, Viktor Janukovics államfőnek nincs a kérdést illetően egyértelmű irányvonala, s ezért nincs véglegesen rendezve ez a kérdés.

Emlékeztetőül: legutóbb Leonyid Csernoveckij kijevi főpolgármesterről derült ki, hogy az ukrán mellett izraeli útlevéllel és állampolgársággal is rendelkezik.

Kitekintő / Kárpáti Igaz Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »