Visszaigényelhető a szlovák állampolgárság

Azok, akik más ország állampolgárságának felvétele miatt elvesztik a szlovák állampolgárságukat, akár már másnap ismét folyamodhatnak érte.

A szlovák törvények értelmében ugyanis minden olyan személy kaphat szlovák állampolgárságot, aki legalább nyolc éve állandó lakhellyel rendelkezik az ország területén, beszél szlovákul és büntetlen előéletű.

A törvény azoktól sem vitatja el ezt a jogot, akik korábban szlovák állampolgárságukat elvesztették, tájékoztatta a pozsonyi Új Szót a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Adott esetben tehát azok a szlovákiai magyarok, akik honosítással magyar állampolgárok lettek, és ezt bejelentették a szlovák hatóságoknál, törvényes úton ismét visszakaphatják szlovák állampolgárságukat – elméletileg.

A gyakorlatban nem biztos, hogy kivitelezhető, figyelmeztet a belügyminisztérium. „Minden állampolgársági kérelmet külön, egyénileg bírálunk el“ – áll Ľubomíra Miklovičová, a tárca sajtóosztálya munkatársának a lap kérdéseire küldött válaszában. Hozzáteszi, a szlovák állampolgárság odaítélésére nincs jogigény, vagyis ha valaki teljesíti a feltételeket, még nem biztos,hogy automatikusan meg is kapja.

A jelenlegi szlovák törvények a kettős állampolgárságot abban az esetben teszik lehetővé, ha például házasság útján tesz rá szert valaki.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »