Konszenzus a chilei oktatáspolitikában

A chilei kormány ismertette a 2012. évre vonatkozó költségvetését, melynek közel 20 százalékát az oktatásra különítenek el. Úgy tűnik sikerrel járt a diáklázadások sorozata, megszületett a konszenzus.

Az elnök rögtön egy ülés után hozta nyilvánosságra az adatokat, melyen az oktatási miniszter, Felipe Bulnes, valamint a négy hónapja tartó diáklázadások szervezői vettek részt.

A tervezett költségvetés öt százalékkal szárnyalja túl az előzőt, a chilei komány ezt a különbözetet a jövő évi GDP növekedéstől várja. Az elnök szerint igazságosabb elosztást sikerült létrehozni a középosztály, és néhány érzékeny szféra (egészségügy, középvállalkozások támogatása, kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem stb.) érdekeinek megfelelően.

Az oktatás minőségét tekintve hatalmas előrelépést vár az elnök, továbbá egy diszkriminációmentesen működő rendszer létrejöttét is kilátásba helyezte. Különösen a szegényebb rétegek felzárkóztatását tekinti égető problémának. A hátrányos helyzetűeknek szánt támogatás összege (kiterjesztve a középosztály gyermekeire a nyolcadik osztályig) ennek megfelelően jövőre 21 százalékkal emelkedik. Ez az ösztöndíjrendszer biztosíthatja a jövőben a lesüllyedő osztályok gyermekeinek is a felemelkedést. A projekteket az erre a célra alapított Oktatási Alap valósítja meg, melyeket majd az elkülönített négymilliárd dolláros keretből finanszíroznak.

Vandlik Mária

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »