Konszenzus a chilei oktatáspolitikában

A chilei kormány ismertette a 2012. évre vonatkozó költségvetését, melynek közel 20 százalékát az oktatásra különítenek el. Úgy tűnik sikerrel járt a diáklázadások sorozata, megszületett a konszenzus.

Az elnök rögtön egy ülés után hozta nyilvánosságra az adatokat, melyen az oktatási miniszter, Felipe Bulnes, valamint a négy hónapja tartó diáklázadások szervezői vettek részt.

A tervezett költségvetés öt százalékkal szárnyalja túl az előzőt, a chilei komány ezt a különbözetet a jövő évi GDP növekedéstől várja. Az elnök szerint igazságosabb elosztást sikerült létrehozni a középosztály, és néhány érzékeny szféra (egészségügy, középvállalkozások támogatása, kábítószer-kereskedelem elleni küzdelem stb.) érdekeinek megfelelően.

Az oktatás minőségét tekintve hatalmas előrelépést vár az elnök, továbbá egy diszkriminációmentesen működő rendszer létrejöttét is kilátásba helyezte. Különösen a szegényebb rétegek felzárkóztatását tekinti égető problémának. A hátrányos helyzetűeknek szánt támogatás összege (kiterjesztve a középosztály gyermekeire a nyolcadik osztályig) ennek megfelelően jövőre 21 százalékkal emelkedik. Ez az ösztöndíjrendszer biztosíthatja a jövőben a lesüllyedő osztályok gyermekeinek is a felemelkedést. A projekteket az erre a célra alapított Oktatási Alap valósítja meg, melyeket majd az elkülönített négymilliárd dolláros keretből finanszíroznak.

Vandlik Mária

Friss hírek