Dzurinda kész a koalíciós szerződés megnyitására

Ülésezett a Szlovák Kereszténydemokrata Unió – Demokrata Párt (SDKÚ) elnöksége. A várakozásokkal ellentétben nem született döntés arról, hogy az európai mentőcsomagról szóló parlamenti szavazást összekötik-e a kormányfővel szembeni bizalmi sszavazással.

Mikuláš Dzurinda pártelnök úgy nyilatkozott, pártja tiszteletben tartja az eurozóna országai között született júliusi egyezséget. Mint ismeretes, a kormánykoalíció egyik pártja, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nem hajlandó a mentőcsomag szlovákiai ratifikálására. Most Dzurinda azzal az ötlettel állt elő, hogy nyissák meg a koalíciós szerződést, abba bekerülne egy olyan toldalék, hogy valamennyi párt kötelezi magát arra, hogy annyi parlamenti szavazatot biztosít a mentőcsomag elfogadtatására, amennyi szükséges. Ugyanakkor kötelezettséget vállalnának, hogy támogatnák a specifikus állami garanciákról szóló kormányjavaslatot is. Ez a törvény kimondaná, hogy Szlovákia mentőcsomagból eredő valamennyi új kötelezettségvállalásáról a kormány és a parlament pénzügyi és költségvetési bizottsága döntene. Dzurinda szerint az SDKÚ-DS elnöksége ezt a javaslatot egyértelműen jóváhagyta.

„A Koalíciós Szerződés kibővítésével vállaljuk, hogy az SDKÚ-jelölt pénzügyminiszter jelentős hatásköreinek egy részéről lemondunk. Itt nem egy ország problémájáról van szó, hanem az euróról, közös fizetőeszközünkről. Mindent meg kell tennünk az érdekében, amit törvényeink szerint megtehetünk” – mondta Dzurinda, aki elismeri, létezhet jobb megoldás is az európai mentőcsomag szlovákiai elfogadtatására, azonban a lényeget megtették, kifejezték ennek irányába a jó akaratot.

Dzurinda úgy látja, korai még arról beszélni, hogy az európai mentőcsomagról szóló szavazást összekötik-e a kormánnyal szembeni bizalomról valói szavazással. „Még látok lehetőséget a kompromisszumra. És ez most kulcsfontosságú” – mondta.

Radičová hangsúlyozta, az elnökségtől teljhatalmat kapott a SaS párttal való tárgyalások folytatására, annak érdekében, hogy mindkettőjük számára elfogadható kompromisszum szülessen.

Érdekes, hogy most épp a SaS listáján parlamentbe jutott Egyszerű Emberekkel nincs gondja a kormánykoalíciónak. Igor Matovič, az Egyszerű Emberek vezetője hangsúlyozta, Fico lehetséges visszatérése tízszer rosszabb lenne Szlovákiának, mint amit a mentőcsomag elfogadása, vagy akár elutasítása jelenthet. Ezért az európai mentőcsomagra – ha azt összeköti a kormányfővel való bizalmi szavazással – nem mond egyértelmű nemet.

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke szerint ha Szabadság és Szolidaritás pártja visszautasítja az SDKÚ-DS javaslatát a mentőcsomagot illetően, ez azt jelenti, hogy Sulík pártja nem akar kompromisszumokat keresni. “Én a tárgyalások híve vagyok, főleg ha ilyen széles koalícióról és érzékeny témáról van szó. Tárgyalni kell, amíg nem jutunk megegyezésre. Az SDKÚ-DS javaslatát is kompromisszumkeresésnek tartjuk” – jelentette ki Bugár.

Richard Sulíknak, az SaS elnökének azonban nem tetszik Dzurinda javaslata. Véleménye szerint  kevesebbet ér, mint amit Ivan Mikloš korábban ajánlott, ezért  pártja ezzel az egyezséggel nem fog egyet érteni. Sulík azt mondja, kész a további tárgyalásokra a mentőcsomagról. De csak olyan megoldást hajlandó támogatni, amely „a szlovák adófizető polgároknak egyetlen centjébe sem kerül”. Hozzátette azonban, ilyet a mentőcsomaggal kapcsolatban jelenleg nem lát.

A parlament elnöke szerint október 25-én 9 órakor kerül sor a mentőcsomagról való szavazásra.

Kitekintő / Felvidék Ma

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »