Koszovó: politikai, nem katonai megoldás szükséges

KFOR újonnan kinevezett tábornoka Erhard Drews pozitívan vélekedik a koszovói helyzetről, annak ellenére, hogy az útlezárások és a népszámlálási kérdés tovább fokozza a feszült helyzetet a balkáni országban.

A Szeptember 9-én Pristinában, ünnepélyes őrségváltó ceremónián beiktatott német Erhard Drews KFOR-tábornok nemrégiben kijelentette, hogy az észak kozovói helyzet stabil. A főtiszt kifejezte reményét, hogy egy hatékony és gyors, mindenekelőtt politikai megoldás születik majd a fennálló problémákra, amelyik a koszovói polgárok érdekeit fogja védeni, legfőképpen az északi részeken lakókét.

„Miután az EULEX és a koszovói intézmények képviselői felügyelik a Szerbia felé vezető 1. és 31. (brnjaki és jarinjei) határátkelőket, a helyzet bizonyos szinten stabilizálódott” – jelentette ki Drews a Tanjugnak Djakovicában, ahol részt vett a Nagyboldogasszony templomban tartott  misén.

A tábornok első hivatalos nyilatkozatában továbbá azt is megemlítette, hogy az észak-koszovói útlezárások és zavargások nem csak a KFOR vagy más missziók és nemzetközi szervezetek munkáját és szabad mozgását akadályozzák, hanem az ott élő emberekét is.

Drews tábornok kifejtette, hogy a KFOR legfontosabb feladatai közé tartozik az, hogy Koszovón belül létrehozzanak, biztosítsanak és fenntartsanak egy mindenki számára nyugodt és biztonságos környezetet, etnikai hovatartozástól függetlenül. A KFOR tábornoka ezt tartja nagy céljának, és nem azt a kérdést, hogy mikor lesznek eltüntetve az útzárak: „ezeknek a feloldására több lehetőség is van de a megoldásnak nem feltétlenül kell katonaiaknak lenniük. Annak örülök, hogy a lakosság köreiben a józan ész uralkodik, és a helyzet stabil” – fejtette ki Drews.

A tábornok pozitív hozzáállása és derűlátása ellenére a helyzet folyamatosan romlik. Mihelyt létrejön egy adott témában valamilyen közmegegyezés, egy másik ügy kerül előtérbe. Egy ilyen újabb gondot jelent a népszámlálási kérdés. 

Történt, hogy Bujanovác és Presevo községekben az összeíró bizottságok albán tagjai elhagyták a testületet. Ennek oka elsősorban az volt, hogy az albán képviselők szeptember 2-én bejelentették, hogy az albán lakosság bojkottálja a népszámlálást, így ők sem hajlandóak elvégezni a rájuk bízott munkát. Presevoban a bizottságban egyetlen albán tag maradt, míg a többiek lemondták a részvételt. Bujanovacon minden albán visszalépett szeptember 13-a óta, amikoris a városban nagy tiltakozó megmozdulás volt. Medvedjeben is ugyanez a helyzet. Indokként azt hozzák fel, hogy az adatlapok szerb nyelvűek, és cirill betűvel vannak megírva. A központi statisztikai hivatalban arra hivatkozik: a népszámlálási adatlapokat azért nyomtatták szerb nyelven mert így egyszerűbben és gyorsabban fel tudják majd dolgozni őket. A hivatal egyetlen másik Szerbiában élő kisebbség nyelvére sem fordítatta le az űrlapokat ebből az okból okból kifolyólag. Radmi Musztafa, Presevo község vezetője azt nyilatkozta a FoNetnek, hogy a bojkottnak minden bizonnyal politikai és nem technikai okai vannak. A statisztikai hivatalban azt is hozzátették, hogy az albán nemzetiségű összeírók albán nyelvű útmutatót kaptak, ahogy az összes többi Szerbia területén élő kisebbség is.

Azt, hogy Koszovó lakói milyen módon fognak a Drews tábornok által említett kizárólag politikai megoldást találni, még mindig nem lehet tudni, Szerbia politikai „előrelépéséhez” viszont mindenképp szükség lenne a koszovói kérdés megoldására. Boris Tadic szerb köztársasági elnök nemrégiben New Yorkban szólalt fel az ENSZ közgyűlésén, ahol világosan kijelentette, Szerbiának két célja van: teljes jogú tagja lenni az Európai Uniónak és megoldani területi integritásának kérdését. Tadic kijenetette, hogy a szerbek céljaik elérésében nem kívánnak agresszíven fellépni, de az elnök azt is leszögezte: „vannak elveink, saját normáink és piros vonalaink”.

A később a nap folyamán Tadic találkozott Hillary Clintonnal az USA külügyminiszterével. A szerb elnök megköszönte Amerika támogatását és kifejezte nagy örömét azzal kapcsolatban, hogy milyen erős és előrehaladott a két állam terrorizmus- és szervezett bűnözés elleni együttműködése.

Kocsicska Aleksandra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »