25 éves a nagybecskereki egyházmegye

A Nagybecskereki Egyházmegye 25 éves jubileuma alkalmából a székesegyház védőszentjének ünnepén, Szent Gellért napján tartották meg az ünnepségsorozat első szentmiséjét. Erre az alkalomra összegyűltek a bánsági magyar ajkú hívők, de ugyanakkor külföldi vendégek is eljöttek az egyházmegye ezüstjubileumára.

A hálaadó szentmisét dr. Erdő Péter bíboros, Magyarország prímása, esztergom-budapesti érsek mutatta be együtt misézve püspök- és paptestvéreivel. Az egyházi méltóságok között volt Orlando Antonini, apostoli nuncius, Stanislav Hočevar belgrádi érsek, Veres András szombathelyi püspök, Fodor József a nagyváradi általános helynök, Miocs József a szabadkai Paulinum igazgatója, Huzsvár László nyugalmazott püspök és dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Magyarországról Szászfalvi László, az egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár, továbbá kíséretében volt Nemes Csaba politikai tanácsadó és Kiss András titkár. A vendégek között volt Nikowitz Oszkár, a Magyar Köztársaság belgrádi nagykövete nejével, valamint Korsós Tamás, a Magyar Köztársaság Szabadkai Főkonzulátusának főkonzulja és felesége. A jubileumi szentmisén részt vett dr. Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Pásztor István, a tartományi kormány alelnöke, a VMSZ elnöke, Deli Andor, a tartományi jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár. Nagybecskerek város képviseletében tiszteletét tette Aleksandar Marton, a városi képviselő-testület elnöke és Vass Tibor, a városi tanács tagja.

Az egyházmegye ünnepének egyik mozzanata volt az is, hogy kiosztották az arra érdemes világi segítőknek, támogatóknak a most létrehozott Szent Gellért-díjat, amelyet a több évtizedes, önzetlen egyházi szolgálatért ítélték oda. A szentmise keretében, első alkalommal kiosztásra került díjat id. Oros József, Lébhaft József és Slavica, Makán József, Gyólai József, Zahány József, Fodor István, Pászt Gyula, dr. Fessl Elisabeth de Alemany, Boldogasszony nővérek, a bázeli Szent Antal plébánia, Hermine Ziwritsch-Binder, valamint a Zilgen és Zilgen-Höfer család vehette át.

A jubileumi, hálaadó szentmise után dr. Erdő Péter bíboros dr. Német László nagybecskereki megyéspüspök segítségével elültetett egy tölgyfát a 25. évforduló alkalmából, és mind a püspökatya mondta, a két hét múlva sorra kerülő, a nem magyar ajkú hívek részére szolgáltatandó szentmise után Josip Bozanić bíboros, zágrábi érsek fog ugyancsak elültetni egy fát.

Vajdaság Ma

Friss hírek