Brazília kivizsgálná a diktatúra bűneit

Szomszédaikhoz hasonlóan, Brazíliában is megvalósulhat a diktatúra alatt elkövetett emberi jogi bűntettek felderítése. A brazil parlament alsóháza jóváhagyta az Igazságtételi Bizottság felállítását, amely az alapvető emberi jogok megsértésén kívül, az 1964-től 1985-ig tartó katonai diktatúra alatt elkövetett túlkapásokat vizsgálná. 

A törvényjavaslat a továbbiakban a szenátushoz kerül megvitatásra. Amennyiben elfogadják a kérelmet, közel fél évtized hallgatás után, hivatalosan is fény derülhet az eddig eltitkolt, a diktatúra alatt elkövetett politikai bűntettekre.

A bizottság működési idejét két évre tervezik, s hét tagját a brazil elnök, Dilma Rousseff nevezné ki. A bizottság hatásköre azonban – ellentétben a többi latin-amerikai államéval – nem terjedne ki az ítélethozatalra, csak a tanúk kihallgatása tartozna a jogkörébe.

Ehhez a történelmi időszakhoz mintegy ötszáz brazil állampolgár vére tapad, ezen felül a két évtizeden át tartó diktatúra során rengetegen eltűntek, kínzás és egyéb bűncselekmények áldozataivá váltak. Az áldozatok sorában található Dilma Rousseff is, akit az 1970-es években többször megvertek, és elektrosokkal is próbáltak árulásra bírni.

Vandlik Mária

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »