Brazília kivizsgálná a diktatúra bűneit

Szomszédaikhoz hasonlóan, Brazíliában is megvalósulhat a diktatúra alatt elkövetett emberi jogi bűntettek felderítése. A brazil parlament alsóháza jóváhagyta az Igazságtételi Bizottság felállítását, amely az alapvető emberi jogok megsértésén kívül, az 1964-től 1985-ig tartó katonai diktatúra alatt elkövetett túlkapásokat vizsgálná. 

A törvényjavaslat a továbbiakban a szenátushoz kerül megvitatásra. Amennyiben elfogadják a kérelmet, közel fél évtized hallgatás után, hivatalosan is fény derülhet az eddig eltitkolt, a diktatúra alatt elkövetett politikai bűntettekre.

A bizottság működési idejét két évre tervezik, s hét tagját a brazil elnök, Dilma Rousseff nevezné ki. A bizottság hatásköre azonban – ellentétben a többi latin-amerikai államéval – nem terjedne ki az ítélethozatalra, csak a tanúk kihallgatása tartozna a jogkörébe.

Ehhez a történelmi időszakhoz mintegy ötszáz brazil állampolgár vére tapad, ezen felül a két évtizeden át tartó diktatúra során rengetegen eltűntek, kínzás és egyéb bűncselekmények áldozataivá váltak. Az áldozatok sorában található Dilma Rousseff is, akit az 1970-es években többször megvertek, és elektrosokkal is próbáltak árulásra bírni.

Vandlik Mária

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »