Perry kontra Romney: a harc folytatódik

Alig több mint négy hónappal az első előválasztások előtt a két elnökjelölt messze kimagaslik a mezőnyből.

A csütörtök este Orlandóban megrendezett republikánus elnökjelölti vita nem sokban különbözött a tíz nappal ezelőttitől. Az estét most is a pódium közepén helyet foglaló két legesélyesebb elnökaspiráns állandó szóváltása határozta meg, akik a hagyományos témákon kívül pár újban is megtalálták ellenfelük gyenge pontját – tudósít a The Wall Street Journal.

Az ötezer néző előtt megrendezett vita első felvonása a bevándorlás témakörétől volt hangos. Ismét Romney volt a kezdeményezőbb, aki elmondta, egész egyszerűen nem érti, hogy Perry miért írta alá kormányzóként azt a törvényt, amely kifizette az egyetemi tandíjait az illegális bevándorlóknak, holott az összeg legalább 100 ezer dollárra rúgott fejenként. Perry nem váratott a válasszal: „Senki sincs ezen a pódiumon, aki több időt töltött volna a határ védelmével, mint én”, majd hozzátette, hogy szerinte riválisának „nincsen szíve”.

Az est legizgalmasabb pillanata azonban a múltkori vitán is sok érdekességet felmutató témával, a társadalombiztosítással kapcsolatban bontakozott ki. Perry szerint ugyanis Romney korábban kiforgatta az ő álláspontját. Véleményét tisztázandó a texasi kormányzó kifejtette, ő csak az állami köztisztviselőket és a nyugdíjasokat szeretné átvezetni a szövetségi rendszerből az állami rendszerekbe, éppen ezért Romney nagyot téved, amikor úgy akarja beállítani őt, mint aki el akarja törölni az egész szövetségi nyugdíjrendszert. Válaszul Romney újra idézte Perry fél évvel ezelőtt megjelent könyvében írottakat, amelyben alkotmányellenesnek titulálja a társadalombiztosítást, és amelyet szerinte szövetségi program formájában meg kellene szüntetni. „Van valahol egy Rick Perry, aki ezeket mondja” – szúrta oda Romney. „Jobban teszi, ha megkeresi ezt a Rick Perryt és elhallgattatja.”

A vita vége felé közeledve Perry felsorolást intézett a hallgatósághoz Romney pálfordulásairól, kiemelve az abortuszhoz és fegyverhasználathoz való változó viszonyát. Majd erős kritikát fogalmazott meg vele szemben, amiért támogatja Obama oktatásügyi előterjesztését. Romney, aki Perry támadásaira általában csak annyit mondott, „szép próbálkozás”, az egész este folyamán magabiztosnak, közvetlennek és felkészültnek látszott. Újra hangsúlyozta, hogy ő Perry-vel ellentétben nem politikai karrierista, és hogy a valódi gazdaságban edződött.

A vitán rajtuk kívül még heten vettek részt, de többnyire csak epizódszerep jutott nekik. A legfrissebb közvélemény-kutatások is alátámasztják a vitán látottakat, miszerint Romney és Perry mellett nem rúghat más a labdába a republikánus oldalon.

Hegedűs Márk

Friss hírek